15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

СЕ ОЧЕКУВААТ ПОРЕМЕТУВАЊА / Земјата деновиве ќе ја погоди сончева бура: Ќе има директен удар на нашата планета

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Експертите предупредуваат дека сончевата бура која се очекува да ја погоди Земјата оваа недела, би можело да има уште повеќе.

Се очекува сончевата бура да ја погоди Земјата во вторник, што ќе доведе до потенцијални прекини на GPS и радио сигналите, а експертите велат дека ќе има повеќе.

Иако не се очекува премногу да влијае на човештвото, експертите предвидуваат дека може да доведе до некои помали геомагнетни бури.

Директен удар на Земјата

Американскиот вселенски временски физичар д-р Тамита Сков рече дека ударот од Сонцето ќе има директно влијание врз Земјата.

„Корисниците на радио фреквенциите и GPS треба да очекуваат прекини на сигналот на ноќната страна на Земјата“, рече таа во твитот.

НАСА предвидува дека невремето ќе ја погоди Земјата на 19 јули. Сепак, бурата можеби нема да ја фати Земјата до крајот на неделата, според веб-страницата SpaceWeather, која сугерира дека бурата од видот G1 би можела да ја погоди Земјата на 20 или 21 јули.

„Големината на видното место е импресивна“

Иако не се очекуваат поголеми прекини, SpaceWeather предупредува дека бурата може да влијае на сателитите.

Докторот Себастијан Волтмер, кој ја надгледува бурата, изјави за SpaceWeather дека огромната структура се одвоила од Сонцето.

„Самата големина на нагласеното место е импресивна. Беше спектакуларно да се види колку брзо подвижниот дел е исфрлен и одвоен настрана“, рече тој.

Овие ерупции можат да ослободат 100.000 пати повеќе енергија отколку што можат да произведат сите електрани на Земјата за една година, велат експертите.

„Ќе има повеќе“

Астрофизичарот и космолог од Австралискиот национален универзитет, д-р Бред Такер, изјави за 7NEWS.com.au дека најверојатно ќе видиме повеќе од овие видови бури поради тековниот сончев циклус.

„Овие типови на бури не се невообичаени и затоа што Сонцето има 11-годишен циклус, со периоди на поголема или помала активност, а во моментов има повеќе активност. Значи, иако прекинот од оваа бура треба да биде минимален, ние сме загрижени дека овие поголеми бури ќе резултираат со сателитски пречки“, рече тој, пренесува 7news.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено