14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

РУСКАТА ВОЈСКА ЈА ОБЈАВИ НАЈНОВАТА СТАТИСТИКА | Еве колку платеници од Балканот се борат на страната на Украинците

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Најголем дел од платениците доаѓаат од соседна Полска, но се знае колку од нив пристигнале на украинското бојно поле и од други делови на светот.

Речиси 400 странски платеници се убиени во Украина во последните три недели, а уште 240 милитанти ја напуштиле земјата, соопшти руското Министерство за одбрана.

Според статистичките податоци, голем број се од Балканот.

Во изминатите три недели, бројот на платеници во Украина е намален од 3.221 на 2.741 лице во офанзивните операции на Вооружените сили на Русија и единиците на народните милиции на ДПР и ЛНР.

– За тоа време и покрај тоа што дошле уште 151 платеник, ликвидирани се 391 милитант. Уште 240 платеници брзо се повлекле надвор од територијата на Украина – истакнува руското Министерство.

Платеници од балканските земји:

Романија 504 (загинати – 123, заминале – 119, останале во Украина 262); Хрватска 204 (повеќе од една третина од нив загинале); БиХ 158 (помалку од една третина од нив загинале); т.н Косово 156 (речиси половина од нив загинале); Албанија 150 (третина од нив загинале); Северна Македонија 79 (помалку од една третина загинале); тројца од Бугарија и двајца од Црна Гора заминале, а во Украина нема платеници од Србија.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено