15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

Објавени досега невидени снимки на Јупитер од телескопот James Webb | Фото/Видео

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

ЛУЃЕТО ширум светот можеа да го видат првиот сет на фотографии во боја направени од вселенскиот телескоп James Webb (JWST) на НАСА.

Но, она што вселенските ентузијасти успеале да го откопаат меѓу објавените фотографии и документи, а на кои можеби намногумина им останало незабележано, се две сосема нови фотографии од Јупитер.

Фасцинантните снимки на гасниот џин, најблиску до Земјата во нашиот Сончев систем, се снимени со телескопот James Webb додека бил на тестирање. Сликите ги прикажуваат прстените на Јупитер, како и неговите три месечини – Европа, Теба и Метис.

Сенката на Европа може да се види и на фотографијата со ознака F212N, веднаш до Големата црвена дамка. Големата црвена дамка е долготраен бурен систем кој се наоѓа на 22 степени јужно од екваторот на Јупитер, произведувајќи ветрови до 432 км/ч.

„James Webb ќе ни помогне да го разбереме потеклото и еволуцијата на галаксиите, ѕвездите и планетарните системи“

Новите снимки на Јупитер се направени со инфрацрвена камера (NIRCam), а секоја користи различен филтер за да ги потенцира одделните бранови должини на светлината. Во извештајот се вели дека сликите „покажале дека JWST може да следи подвижни цели дури и кога има расфрлана светлина од светлата јовијанска планет“. Јовиан значи „сличен на Јупитер“ и ги опишува Јупитер, Сатурн, Уран и Нептун.

НАСА избра девет цели за да ја тестира способноста на телескопот да следи објекти кои брзо се движат. Други вградени инструменти кои се тестирани ги вклучуваат Near Infrared Imager, Slitless Spectrograph (NIRISS) и Mid-InfraRed Instrument (MIRI), кои детектираат и стабилизираат различни бранови должини.

Јупитер е најбавната цел, но сите тестови се успешни. Овие слики, исто така, ја покажуваат неговата способност да долови детали како што се прстени и месечини околу светлите планети.

Во извештајот за пуштање во употреба се вели дека вселенскиот телескоп James Webb е замислен „за да овозможи фундаментален напредок во нашето разбирање за формирањето и еволуцијата на галаксиите, ѕвездите и планетарните системи“. Сега со сигурност знаеме дека така ќе биде“, пишува тој.

Телескопот чинел 10 милијарди долари

Објавувањето на фотографиите го означува почетокот на научната работа со James Webb, најголемиот и најмоќниот телескоп лансиран во вселената на 25 декември со ракета Ariane од вселенскиот центар Kourou на Европската вселенска агенција во Француска Гвајана.

Научниците се надеваат дека фотографиите од телескопот ќе дадат увид во периодот веднаш по Големата експлозија, пред околу 13,8 милијарди години. Развојот на Webb траел околу 30 години и чини околу 10 милијарди долари. Тој е наследник на телескопот Hubble, кој се користи повеќе од 30 години.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено