14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

Oткриен планот на Американците за Европа | „Во интерес на Америка е Русија да биде вмешана во бескрајна војна …“

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Експертите посочуваат дека позицијата на Украина е лоша, но и дека целосно зависи од американската цел да ја исцрпи Русија со долга војна.

Војната во Украина се претвора во исцрпувачка војна во која до израз има дојдено надмоќта на руската артилерија, смета воениот аналитичар Роберт Бариќ.

„И покрај фактот што се зборува дека Русија победила, а Украина поразена, тоа не е точно. Русија веројатно ќе се обиде да го прекине освојувањето на Донбас, но украинските сили постигнале резултати и во контранападот кај Изум, што е важно“, изјави Бариќ за ХРТ па додал дека некои неодамнешни политички одлуки ќе го одлучат текот на војната во наредните месеци.

Русија ќе го зголеми воениот буџет за 20 отсто, а се шпекулира и за мобилизирање повеќе војници. Во исто време, украинскиот претседател Володимир Зеленски тврди дека битката за Донбас ќе биде една од најбруталните во европската историја. Поранешниот хрватски амбасадор во Русија, Божо Ковачевиќ, тврди дека битката за Донбас е очекувана, со оглед на тоа што Украина одбила да го потпише другиот договор од Минск.

„Украинската влада е убедена дека воената помош од Западот може да ја обезбеди нивната победа“, рече Ковачевиќ, додавајќи дека реализацијата на таа помош е сомнителна бидејќи за помош се издвоени милијарди долари, но тоа не може да се види на терен.

Америка сака да профитира

Додека Украинците веќе му кажуваат на Западот искрено да им каже дека сакаат да ја загубат војната, Ковачевиќ тврди дека Америка се обидува да профитира од долгорочната исцрпеност на Русија, што е можно во воени услови.

„Во интерес на Америка е Русија да биде вклучена во бескрајна војна од која ќе мора да се откаже, а ЕУ да стане позависна од Америка поради загриженоста за нејзината безбедност“, рече Ковачевиќ.

Тој тврди дека исходот од војната нема многу да се разликува од она што би се постигнало преку преговорите, што е катастрофа за Украина и Русија, но и дека целта на Русија е да ја помести границата од два блока понатаму на запад, а САД да започне нова Студена војна.

Надворешнополитичкиот аналитичар Бранимир Видмаровиќ изјави дека Русија очигледно постигнала некои цели, но и дека Украина е во лоша состојба. Прашањето, вели тој, е што Украина може да ја смета за своја победа. Тоа, исто така, може да биде запирање на понатамошни руски упади на ова бојно поле.

„Сега станува збор за проценка и решавање што треба да се спроведе на повисоко ниво од самиот Киев. Тоа треба да се спроведе меѓу Вашингтон и Москва како единствени реални и релевантни страни, но Белата куќа не го сака тоа од очигледни причини“, истакна Видмаровиќ и како во оваа игра нема победници, но има промени на геостратешката карта на Европа, а со тоа и на светот.

30 години неуспешна политика

Бариќ, пак, изјави дека ова е војна меѓу Русија и Западот. „Европската унија сама се довела во оваа позиција, верувајќи дека авторитарните режими ќе можат да се променат ако се тргува со нив, а тоа се покажало како голема заблуда“, вели тој и додава дека ги плаќаме неуспешните политики на Русија и на Запад во последните 30 години.

„Во текот на изминатите 30 години, Европа не успеала да се профилира како кредибилен „играч“ во меѓународните односи“, рече тој, додавајќи дека си дозволила да остане претерано зависна од безбедноста на американските гаранции и економски зависна од руската енергија.

Видмаровиќ посочува дека оваа криза е поголема од онаа со коронавирусот за ЕУ ​​и дека нема консензус, освен воведување квалификувано мнозинство за надворешнополитички одлуки, што е отстапување од принципот на демократијата.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено