15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023
- Advertisement -spot_img

Категорија

Култура

“Тешкото” од Блаже Конески | Видео

„Тешкото“, на симболичен начин, преку националното оро, карактеристично за нашиот народ, ни ги прикажува вековните страдања, измачувања и стремежи да се биде слободен. Бунтовноста...

“Дениција” од Петре М. Андреевски

Дениција          Стихозбирката „Дениција“ или циклусот песни за Дениција по многу нешта е различен и специфичен. Основниот мотив е љубовта кон жената — Дениција (име кое...

Коста Апостолов Солев – Рацин

Кочо (Солев) Рацин, (Костадин, Коста) Апостолов (Велес, 2. XI 1908 – Лопушник, Кичевско, 13. VI 1943) – е македонски поет, раскажувач, есеист, публицист, филозоф,...

Налеј, налеј, налеј, меанџике налеј! Песна за љубовта на гемиџиите и француската меанџика

Младите Македонци, солунските атентатори, гемиџиите, само неколку месеци пред настаните во Солун, во Париз, во една мала коноба, со симпатично име „Утро“ на убавата...

ОТКАЖАНИ ФЕСТИВАЛИТЕ SKOPJE SOUNDS GOOD И SKOPJE CALLING!

Почитувани, Прво би сакале да им изразиме најдлабоко сочувство на семејствата на починатите во оваа ужасна трагедија што се случи синоќа во Тетово.  Ова што во...

33 локации од бајките | УНЕСКО објави нова листа на локалитети од светско наследство, единствени се

Ако некоја дестинација добива статус на светско наследство на УНЕСКО, тогаш земјата во која се наоѓа може да добие финансиска помош. Праисториска соларна опсерваторија среде...

Младинско радио „Клуб 100“ – прво независно радио во скопскиот и македонскиот етер

35 години од стартувањето и 30 години од згаснувањето! Изложба на артефакти, документи, фотографии и снимки од работењето на Младинското радио КЛУБ 100 Плус дружба и...

ДИГИТАЛНО РЕСТАВРИРАН „ФРОСИНА“ – ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ ИГРАН ФИЛМ

Утре, среда, на 16 јуни, со почеток во 20.00 часот во летното кино на Кинотеката ќе биде прикажана новата, дигитално реставрирана копија на првиот...

Најимпресивните библиотеки во светот

И покрај бумот на технологијата и тоа што сè помалку луѓе стапнуваат прагот на јавните библиотеки, не можеме да не се израдуваме на атмосферата...

Толковниот речник како магична табла

Само што беше објавен, овој обемен труд стана предмет на критики. Откако од него беа избришани низа проблематични зборови, дел од лингвистите обвинија за...

Новости

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img