14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023
- Advertisement -spot_img

Категорија

Култура

Успешно реализиран проект “ИНТЕГРАЦИЈА НА ИМИГРАНТИ ВО ОПШТЕСТВОТО ПРЕКУ ИНОВАТИВНИ ПРИСТАПИ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО”

Успешно реализиран проект „ИНТЕГРАЦИЈА НА ИМИГРАНТИ ВО ОПШТЕСТВОТО ПРЕКУ ИНОВАТИВНИ ПРИСТАПИ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО“ со гости од Полска, Романија, Турција и Италија. Во рамките на интернационалниот...

“Црнила” од Коле Чашуле

Темата на драмата „Црнила“ од Коле Чашуле е убиството, атентатот врз Ѓорче Петров од неговите сонародници, Македонци. Чашуле е нашиот прв автор кој собра храброст...

“Диво месо” од Горан Стефановски

Горан Стефановски е роден 1952 година во Битола, во театарско семејство, мајка – актерка, татко – актер и режисер. Детството и младоста ги помунува...

“Тешкото” од Блаже Конески | Видео

„Тешкото“, на симболичен начин, преку националното оро, карактеристично за нашиот народ, ни ги прикажува вековните страдања, измачувања и стремежи да се биде слободен. Бунтовноста...

“Дениција” од Петре М. Андреевски

Дениција          Стихозбирката „Дениција“ или циклусот песни за Дениција по многу нешта е различен и специфичен. Основниот мотив е љубовта кон жената — Дениција (име кое...

Коста Апостолов Солев – Рацин

Кочо (Солев) Рацин, (Костадин, Коста) Апостолов (Велес, 2. XI 1908 – Лопушник, Кичевско, 13. VI 1943) – е македонски поет, раскажувач, есеист, публицист, филозоф,...

Налеј, налеј, налеј, меанџике налеј! Песна за љубовта на гемиџиите и француската меанџика

Младите Македонци, солунските атентатори, гемиџиите, само неколку месеци пред настаните во Солун, во Париз, во една мала коноба, со симпатично име „Утро“ на убавата...

ОТКАЖАНИ ФЕСТИВАЛИТЕ SKOPJE SOUNDS GOOD И SKOPJE CALLING!

Почитувани, Прво би сакале да им изразиме најдлабоко сочувство на семејствата на починатите во оваа ужасна трагедија што се случи синоќа во Тетово.  Ова што во...

33 локации од бајките | УНЕСКО објави нова листа на локалитети од светско наследство, единствени се

Ако некоја дестинација добива статус на светско наследство на УНЕСКО, тогаш земјата во која се наоѓа може да добие финансиска помош. Праисториска соларна опсерваторија среде...

Младинско радио „Клуб 100“ – прво независно радио во скопскиот и македонскиот етер

35 години од стартувањето и 30 години од згаснувањето! Изложба на артефакти, документи, фотографии и снимки од работењето на Младинското радио КЛУБ 100 Плус дружба и...

Новости

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img