15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

33 локации од бајките | УНЕСКО објави нова листа на локалитети од светско наследство, единствени се

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Ако некоја дестинација добива статус на светско наследство на УНЕСКО, тогаш земјата во која се наоѓа може да добие финансиска помош.

Праисториска соларна опсерваторија среде пустина, железница стара неколку децении која дели два големи планински масиви, впечатлива уметност врежана во карпите стари 7.000 години, се само некои од спектакуларните дестинации што УНЕСКО штотуку ги вклучи во листата на светско наследство, пишува Си -Ен -Ен.

Досега има 33 нови локации, а Комитетот за светско наследство на УНЕСКО ќе има повеќе виртуелни состаноци за да разгледа повеќе номинации од 2020 и 2021 година.

УНЕСКО појасни дека за да бидат вклучени во листата на светско наследство, дестинациите мора да имаат „исклучителна универзална вредност“, а процесот на номинација може да трае со години.

Mathildenhöhe Darmstadt, Германија: Уметничката колонија во Darmstadt датира од крајот на 19 век и сега е светско наследство на УНЕСКО.

Дестинацијата мора да исполнува еден од неколкуте критериуми за да биде на пописот. Треба да биде „единствено или барем исклучително сведоштво за културна традиција или цивилизација што живее или исчезнала“ или треба да има „супериорни природни феномени или треба да биде област со исклучителна природна убавина и естетска важност“.

Финансиска помош и стручни совети

Ако на дестинацијата му се додели статус на светско наследство на УНЕСКО, тогаш земјата во која се наоѓа може да добие финансиска помош и стручни совети за зачувување на тоа место.

Досега, за 2020 година и 2021 година, неколку волшебни места се додадени на листата, вклучувајќи го и шумскиот комплекс Каенг Крачан во Тајланд, шума позната по загрозените растенија и птици.

Додадени се и дваесетина културни локалитети, вклучувајќи го и историскиот варовник град Ас-Солт во Јордан и археоастрономскиот комплекс во Перу, Чанкило, праисториски локалитет некогаш користен за следење на сонцето, Транс-железница, железница долга 1.394 километри, која се протега над два планински масиви.

Paseo del Prado and Buen Retiro, Madrid, Spain: Оваа историска област на шпанскиот град Мадрид сега е светско културно наследство на УНЕСКО.

Камената уметност на културната област на Саудиска Арабија е исто така на списокот на овие две локации, во Индија: храмот Рамапа, исто така познат како Рудрешвара во Индија и античкиот град Долавира. Целиот список можете да го најдете ТУКА.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено