14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

21 точка на стапалата кои ќе ве ослободат и од најсериозните болести

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

На нашите стапала има рефлексни зони на многу внатрешни органи и со притисок врз нив можеме значително да го подобриме нашето здравје.

Ќе ви ги покажеме најважните точки и како да ги масирате.

– Пожелно е да го масирате целото стапало, а не само одредени точки. Прво, истегнете го и загрејте го стопалото: одете боси низ собата, подигнете се неколку пати на прсти и направете топла бања за нив.

– Тријте го целото стапало со нежни движења, а потоа притискајте ја секоја активна точка (3-7 секунди), почнувајќи од прстите до петата. Користете техники како што е растегање (кога ги масирате прстите), удирање (со работ на дланката), штипање и триење.

– Можно е одредени точки да бидат особено чувствителни. Тоа значи дека органите што се одговорни за нив не се добри, па затоа особено нив измасирајте ги темелно.

– Рефлексните точки на болните органи масирајте ги така што ќе ги притискате со палците, во паузи. Процесот не треба да трае подолго од една минута. Ако правите сѐ како што треба, болката ќе исчезне.

– Контраиндикации за масажата на стапалата се: треска, пореметување на коагулацијата на крвта, влошување на хронични болести, длабоки рани или повреди на стапалата.

1. Главните зони на стапалото

И левото и десното стапало се поделени на 5 зони, кои формираат 4 линии. Секоја зона на стапалото соодветствува на одредени области на телото и органите кои се наоѓаат во нив.

2. Првата зона

Локацијата и целта на активните точки се идентични на двете стапала. Рефлексиите на парните органи (на пр. очите), се поставени на соодветно лево или десно стапало.

3. Втора зона

Целта на точките е различна на левото и деснотао стапало. Рефлексната зона на срцето на левото стапало препорачливо е да го масирате во моментите на силна возбуда или стрес.

4. Трета зона

Точките на левото и десното стапало се различни.

5. Четврта зона

Локацијата и целта на точките во оваа зона е иста и на левото и на десното стапало.

6. Петта зона

Точките во оваа зона се идентични и на левото и на десното стапало.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

- Advertisement -spot_img

Последно додадено