14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

Џиновскиот кратер кој долго време е мистерија се должи на удар од астероид, пред 58 милиони години!

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Кратерот Hiawatha широк е 31 километар и се наоѓа под мраз од 1000 метри во северозападниот дел на Гренланд, а првпат е откриена во 2015 година.

Масивен ударен кратер под ледената покривка на Гренланд e од астероид или комета кои ја погодиле Земјата пред 58 милиони години, според новата студија во списанието Science Advances.

Претходно било сугерирано дека вселенската карпа е одговорна за кратерот можеби удрила додека луѓето талкале по Земјата, но овие нови откритија покажуваат дека настанот всушност следел само неколку милиони години по времето на диносаурусите.

Наречен Hiawatha, кратерот широк 31 километар се наоѓа под еден километар мраз во северозападниот дел на Гренланд, а првпат е откриен во 2015 година за време на една студија за дебелината на ледената покривка.

Кратерот предизвикал период на глобално ладење наречен Помлад Dryas?

Честичките од јаглен собрани од растворената глацијална вода првично се проценува дека потекнуваат од растителни видови кои постоеле за време на плеистоценот, кој завршил пред околу 11.700 години.

Врз основа на овие наоди, истражувачите шпекулирале дека кратерот Hiawatha можеби се формирал пред околу 13.000 години, потенцијално предизвикувајќи период на глобално ладење наречен Помлад Dryas.

Ова сценарио совршено се вклопува со таканаречената хипотеза за Помлад Dryas, која тврди дека фрагментите од колосалнате вселенска карпа која се распаѓала ја погодиле Земјата на неколку места пред околу 12.800 години, што поттикнало враќање на условите на глацијалните услови кои траеле околу еден милениум.

Јасни знаци на удар на астероид

За да се утврди вистинската старост на кратерот, авторите на оваа најнова студија испитувале седименти во растворена вода кои покажале јасни знаци дека биле погодени од удар на астероид. Ова вклучувало зрна песок од делумно растворени карпи и мали камења што содржат кристали од циркон.

Тие потоа го датираат песокот со загревање на зрната со ласер додека не ослободат аргон. Со анализа на различните изотопи на аргон присутни во нивниот примерок, тие утврдиле дека карпите од кои се формирал песокот биле удирани пред 58 милиони години.

Мерењата на стапката на распаѓање на ураниум во кристалите на циркон во тоа време потврдија дека тие исто така биле произведени пред 58 милиони години, со што се обезбедуваат прилично убедливи докази за староста на кратерот Hiawatha.

Астероидот Hiawatha не ја погодил Земјата во времето на човекот

„Датирањето со кратерот било особено тешко да се пробие“, објасни авторот на студијата Michael Storey во изјавата. „Убеден сум дека ја утврдивме вистинската старост на кратерот, кој е многу постар отколку што многу луѓе некогаш мислеле“.

Овие наоди покажуваат дека астероидот Hiawatha не ја погодил нашата планета во време на човекот, ниту пак придонел за Помладиот Dryas. Понатаму, времето на ударот не е во согласност со големиот настан за затоплување пред околу 56 милиони години, што го поставува прашањето какво влијание би можел да има судирот врз глобалната клима.

Истражувачите затоа бараат дополнителни студии за природата на ерупцијата што го предизвикала настанот, за која велат дека може „да овозможи директна интеграција на настанот на ударот со седиментните климатски прокси“.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено