17.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

Фирмата „Зои Пер Компани” ги крши работничките права – инспекторатот не може да ја најде?!

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Во повеќе наврати до Левица пристигнаа поплаки од страна на работници, вработени во скопската компанија „Зои Пер Компани”, каде како управител се јавува извесна Зорица Пероска.

Работниците алармираат дека не се почитуваат нивните законски права – односно компанијата не исплаќа К-15, како и прекувремена работа за празници. Дополнително, последната исплатена плата на оваа фирма изнесува 18.000 денари, што е под законски определената минимална плата.

Дека се работи за бизнис заштитен од олигархијата на власт, потврдува фактот дека, иако „Зои пер компани” била пријавена во Трудов иснпекторат, одговорот бил дека не можеле да ја лоцираат компанијата! Токму оваа компанија, минатата година добила тендер за обезбедување на ТИР зоните во вредност од 36 милиони денари.

Дополнително, „Зои Пер Компани” се јавува и во скандалот со пропаѓањето на Еуростандард Банка, како дел од компаниите кои добиле кредити без покритие. Јасно е дека оваа анти-работничка власт е во целосна заштита на бруталната експлоатација на работниците, со цел бизнисите блиски до нив да можат максимално да остваруваат профит од неплатениот труд на работниците.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено