15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

Траги на живот вон ЗЕМЈАТА | Видео

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

„Секој од нив е нов свет, сосема нова планета. Се возбудувам за секој бидејќи не знаеме ништо за нив“, изјави астрономот Jessie Christiansen.

Во јануари 1992 година, два космички објекти засекогаш ја промениле нашата галаксија. За прв пат имаме конкретни докази за екстрасоларни планети или егзопланети кои орбитираат околу вонземска ѕвезда: два карпести светови кои орбитираат околу ѕвезда оддалечена 2300 години, пишува Science Alert.

Сега, нешто повеќе од 30 години подоцна, тој број се зголемил. Оваа недела, 21 март, означи исклучително значајна пресвртница од над 5.000 потврдени егзопланети. Поточно, 5005 егзопланети сега се документирани во архивата на NASA за егзопланети и секоја има свои уникатни карактеристики.

Секоја од овие егзопланети се појави во рецензирани истражувања и беше набљудувана со користење на повеќе техники за откривање или методи на анализа, а NASA ја наслови својата објава на YouTube: „5000 егзопланети: слушајте ги звуците на ова откритие“.

„Не знаеме ништо за нив“

„Тоа не е само бројка“, вели астрономот Jessie Christiansen од Научниот институт за егзопланети на NASA во Caltech. „Секој од нив е нов свет, сосема нова планета. Се возбудувам за секоја бидејќи не знаеме ништо за нив“.

Првите два света некогаш потврдени, откриени од астрономите Alexander Wolszczan и Dale Frail, биле егзопланети со маса 4,3 и 3,9 пати поголема од Земјата, орбитирајќи околу мртвата ѕвезда позната како милисекунден пулсар, која испраќа „отчукувања“ или импулси на радио бранови на временската скала од милисекунди.

Трета егзопланета, многу помала од Земјата, беше откриена како орбитира околу ѕвезда и го доби името Lich во 1994 година. Егзопланетите ги добија имињата Poltergeist, Phobetor и Draugr.

Откритието сугерира дека галаксијата мора да преполна со нешта. Пулсарите се еден вид неутронска ѕвезда: мртвите јадра на масивните ѕвезди кои исфрлаат поголем дел од нивната маса и потоа колабираат под сопствената гравитација. Процесот на нивното формирање е доста екстремен, често вклучува колосални експлозии.

„Ако можете да најдете планети околу неутронска ѕвезда, планетите мора да бидат насекаде“, вели Wolszczan. „Процесот на производство на планетата мора да биде многу робустен“.

Техниката што се користела за идентификување на овие егзопланети се засновал на многу редовно време на импулси од ѕвездата, кои се многу малку изменети од гравитационото влијание на телата во орбитата.

Оваа техника е ограничена на пулсари; не е погоден за ѕвезди од главната низа кои немаат редовни пулсирања во милисекунда.

Меѓутоа, кога астрономот на NASAWilliam Borucki, бил пионер на методот на транзит, кој набљудува слаби, редовни капки ѕвездена светлина додека егзопланета поминува меѓу нас и ѕвездата домаќин, науката за егзопланетата експлодирала.

Вселенскиот телескоп Kepler, лансиран во 2009 година, придонел за списокот со повеќе од 3.000 потврдени егзопланети, а уште 3.000 кандидати чекаат потврда.

Имало и квака

Покрај транзитниот метод, астрономите можат да го проучуваат гравитациониот ефект на егзопланетите врз нивните ѕвезди домаќини. Додека објектите орбитираат еден околу друг околу центарот на гравитација, се чини дека ѕвездата малку се „ниша“ на своето место, менувајќи ги брановите должини на нејзината светлина.

Дополнително, ако ја знаете масата на ѕвездата, можете да проучите колку таа осцилира за да заклучите за масата на егзопланетите; и, ако знаете колку е суштински светла ѕвездата, можете да заклучите за големината на егзопланетата.

Вака знаеме дека постојат егзопланети таму во Универзумот многу, многу различни од оние што ги имаме во нашиот сопствен систем. Жешките Јупитери се огромни гасни џинови во неверојатно блиски орбити околу нивните ѕвезди, а близината резултира со температури на егзопланетите кои можат да бидат дури и потопли од некои ѕвезди.

Мини Нептуните живеат во режим на големина и маса помеѓу Земјата и Нептун и потенцијално би можеле да бидат населени. Има и супер Земји, кои се карпести како Земјата, но до неколку пати поголеми по маса.

Бидејќи директното проучување на егзопланетите е многу тешко – тие се мали, многу слаби, многу оддалечени и често многу блиску до светла ѕвезда чија светлина дави се што може да рефлектира егзопланетата – сè уште не знаеме многу. Исто така, има уште многу светови надвор од нашите сегашни прагови за откривање.

Можеби ќе најдеме траги од живот надвор од Сончевиот систем

Но, во годините што претстојат, тие прагови ќе се повлечат поради напредокот во технологијата и новите техники на анализа и може да најдеме различни светови надвор од нашите најлуди соништа. Можеби ќе најдеме и траги на живот надвор од Сончевиот систем.

„Чувствувам вистинско задоволство и вистинска стравопочит за она што е таму“, вели Borucki. „Никој од нас не ја очекувал оваа огромна разновидност на планетарни системи и ѕвезди. Тоа е едноставно неверојатно“, заклучи тој.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено