14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

ТЕСТ НА Т КЛЕТКИ | Колку долго трае заштитата по вакцинацијата?

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Новиот брз тест на крвта може да утврди дали сте имуни на Ковид-19

– Со тест за антитела, брзиот тест на Т-клетките може да обезбеди целосен увид во имунитетот на поединецот, открива експертот.

Колку долго трае заштитата од Ковид-19 по вакцинацијата и закрепнувањето е прашање на кое се уште не е добиен вистинскиот одговор. Но, наскоро би можеле да дознаеме релативно прецизно благодарение на новиот брз тест на крвта наречен dqTACT кој го мери активирањето на Т-клетките на ковид-19.

Имено, се верува дека имунитетот, добиен со вакцинација или опоравување, слабее по три или четири месеци, но тоа не е исто кај секој човек. Ова откритие се заснова на она што е познато за типичниот одговор на антителата добиен со тестирање, но тие се само дел од таа слика.

Другиот дел од имунитетот се одговорите на Т-клетките, но овие тестови се многу поретки бидејќи се покомплицирани и прилично скапи, па затоа не се прават често дури и за време на пандемија. Сега одговорот на тоа прашање, односно колку трае целосната заштита од Ковид-19 по вакцинацијата или закрепнувањето, би можел да биде попристапен и имплементиран во поголем обем, велат истражувачите од Mount Sinai во New York.

Со истражувачите од Duke-NUS Medical School во Singapur, развиле брз тест на крвта наречен dqTACT кој го мери активирањето на Т-клетките како одговор на ковид. Тестот ќе овозможи масовно следење на имунитетот на населението и ефикасноста на новите и старите вакцини, се вели во студијата објавена во Nature Biotechnology.

„Со тест за антитела, брзиот тест на Т-клетките може да обезбеди целосен увид во имунитетот на поединецот“, рече Jordi Ochando, експерт за онкологија од Tisch Cancer Institute во Mount Sinai и член на тимот што го разви тестот.

Таквото гледиште ќе им овозможи на истражувачите да „донесат попрецизни одлуки во врска со стратегиите на вакцинација, особено кај групите на пациенти со висок ризик“, изјави Ochando за Fortune.

Тестот исто така може да им помогне на лекарите да донесат одлуки за индивидуални препораки за вакцинација за имунокомпромитирани пациенти.

„Тестот е „многу информативен“ за пациенти кои имаат рак и кои земаат лекови за намалување на Б-клетките како ритуксимаб или кои имаат генетски недостатоци кои влијаат на имунитетот“, рече Ochando.

Тој додаде дека имунитетот на Т-клетките како одговор на вакцинација и/или инфекција треба да се следи кај овие пациенти за да се утврди нивното ниво на имунолошка заштита и соодветно да се дејствува. Нагласено е дека заштитата на имунолошко загрозените пациенти е важна не само за нивното лично, туку и за јавното здравје.

Истражувачите сведочеле дека варијантите се развиваат кај оние со долготрајни инфекции. Бранот Б.1.1.7 содржел мутација пронајдена кај имунокомпромитиран пациент кој починал на 101 ден по дијагнозата, и покрај антивирусни лекови и две серии на плазма од закрепнати пациенти.

Оваа мутација можеби му овозможила на вирусот да избега од инфузијата на антителата што ги примил. Тестот, кој е сертифициран во Европа и е подложен на клиничка валидација од страна на американската Администрација за храна и лекови (ФДА), е исто така важен затоа што доаѓаат нови подваријанти на вирусот кои сè повеќе ја развиваат способноста за избегнување на имунитетот, што ги прави нивоата на антитела помалку релевантни.

„Појавата на варијанти на САРС-КоВ-2 како што е омикрон, кои ги избегнуваат повеќето од неутрализирачките способности на антителата, укажува на потребата од тестови кои можат да ги мерат Т-клетките, кои се поефикасни против новите варијанти“, рече Ernesto Guccione, професор по онкологија и фармакологија во Tisch Cancer Institute на Mount Sinai.

Нивоата заразени со омикронските подваријанти BA.4 и BA.5, за кои е познато дека го избегнуваат имунитетот, се зголемуваат ширум светот. Една неодамнешна студија од Јужна Африка покажа дека оние кои претходно биле инфицирани со омикрон, но не биле вакцинирани, имале речиси осум пати поголем пад на неутрализирачките антитела кога биле изложени на BA.4 и BA.5. Оние кои биле вакцинирани и претходно инфицирани со омикрон забележале благо или тројно опаѓање. Затоа Т-клетките даваат трошка надеж.

Априлска студија објавена во eBioMedicine покажала дека критично болните пациенти со ковид иницирале таков одговор на Т-клетките што траел повеќе од една година по инфекцијата. Исто така, студија од 2011 година на пациенти со коронавирус САРС покажала дека многумина ја задржале меморијата на Т-клетките по шест години, иако немале антитела. Имунитетот на Т-клетките би можел да го надживее имунитетот на антителата барем кај некои пациенти, а наскоро секој што сака може да ја дознае „нивната вистина“ со тестирање.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено