15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

Според повеќето клучни мерења, Земјата е надвор од безбедните граници за човештвото

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Здравјето на Земјата брзо се влошува, а само три од девет клучни мерења се сметаат за безбедни, покажа новото истражување.

Земјата се соочува со значителни предизвици за нејзиното здравје, при што само три од девет клучни мерења се сметаат за безбедни, според најновата научна студија.

Студијата, објавена во списанието Science Advances, ги истакнува критичните прашања што ја мачат нашата планета, вклучувајќи ги климатските промени, губењето на биолошката разновидност, деградацијата на земјиштето, недостигот на слатка вода, загадувањето со хранливи материи и присуството на штетни соединенија создадени од човекот, како што се микропластиката и нуклеарниот отпад.

„Пациентот е болен“

Johan Rockstrom, коавтор на гореспоменатата студија и директор на Институтот за истражување на климатските влијанија во Потсдам во Германија, ја истакна сериозноста на ситуацијата.

Во многу лоша состојба сме… Планетата го губи отпорот, пациентот е болен, Rockstrom сликовито ја опиша сериозноста на состојбата.

Истражувањето, кое се базира на рамка воспоставена во 2009 година, дефинира девет клучни граници кои ја одредуваат судбината на планетата. Овие граници вклучуваат фактори како што се нивоата на јаглерод диоксид во воздухот и биодиверзитетот. Сепак, студијата открива дека ние ги прекршивме повеќето од овие граници, туркајќи ја Земјата во несигурна состојба.

Сè е меѓусебно поврзано

Студијата ја нагласува меѓусебната поврзаност на овие еколошки прашања. Негативните влијанија врз еден фактор, како што се климата или биодиверзитетот, имаат тенденција да ги влошат другите еколошки предизвици.

Rockstrom го спореди со стрес тест за планетата.

Едно потенцијално решение нагласено во студијата е враќање на шумите на нивоа забележани кон крајот на 20 век. Ова би можело да послужи како природен мијалник за јаглерод, помагајќи да се ублажат климатските промени со зафаќање на јаглерод диоксид од атмосферата.

Биодиверзитетот, често засенет од климатските промени, исто така игра клучна улога во одржувањето на циклусот на јаглерод и вода на планетата. Rockstrom ја истакна важноста на кризата со биолошката разновидност.

Најголемата главоболка што ја имаме денес е климатската криза и кризата на биолошката разновидност, рече тој.

Загриженоста на експертите

Резултатите од студијата предизвикале загриженост кај експертите. Jonathan Overpeck, декан за студии за животна средина на University of Michigan, ја опиша студијата како „длабоко вознемирувачка“ и ја нагласи потребата за акција.

Сепак, постои трошка надеж, бидејќи студијата го нагласува подобрувањето на озонската обвивка. Ова покажува дека кога светот ќе преземе акција за решавање на еколошките прашања, може да дојде до позитивна промена. Neil Donahue, професор во Carnegie Mellon, кој е специјализиран за хемија и животна средина, истакна дека има решенија за решавање на преостанатите проблеми.

Додека некои експерти изразиле сомневање за методите и мерењата на студијата, други, како Granger Morgan, професор по инженерство за животна средина во Carnegie Mellon, предупредуваат дека се приближуваме до опасните граници и дека мора итно да го намалиме стресот што го ставаме на планетата.

Овој труд вели дека е поверојатно дека сме како изгорени тостови, предупреди Morgan.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено