15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

СНИМАНА ВОЗНЕМИРУВАЧКА СЦЕНА НА СОНЦЕTO, СИТЕ СЕ ПРАШУВААТ ДАЛИ ОВА Е ЗАКАНА ЗА ЗЕМЈАТА ?! Фото/Видео

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Опсерваторијата за соларна динамика (Solar Dynamics Observatory – SDO) на NASA сними огромно огнено торнадо на површината на Сонцето.

Истакнувањето во форма на торнадо почна да се формира на 14 март и за неколку дена величествено експлодира, исфрлајќи плазма во вселената.

– Оваа вртлива колона од плазма висока колку 14 Земји истури дожд од блескав материјал со големина на Месечината врз Сонцето – го опиша настанот астрофотографот Andrew McCarthy, кој исто така поминал неколку часа снимајќи го торнадото со соларен телескоп.

Овој спектакл не претставува никаква закана за Земјата. Тоа е последниот во серијата зачудувачки, но главно безопасни настани на Сонцето, кои зачестиле неодамна затоа што нашата ѕвезда се приближува до врвот на својот 11-годишен соларен циклус.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено