15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

Радикалниот план за создавање најдлабока дупка на Земјата би можел да ослободи неограничена енергија

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Од нејзиното лансирање во 2020 година, пионерската енергетска компанија наречена Quaise привлече сериозно внимание со својата смела цел да нурне во Земјината кора подлабоко од кој било досега.

Визијата на компанијата за приближување до центарот на Земјата е да ги комбинира конвенционалните методи на дупчење со мегаватна батериска ламба инспирирана од тип на технологија која еден ден би можела да овозможи нуклеарна фузија, пишува Science alert.

Геотермалната енергија стана заборавен обновлив извор. Бидејќи сончевата енергија и ветерот сè повеќе доминираат на пазарот на зелената енергија, напорите за искористување на огромен резервоар на топлина длабоко под нашите нозе остануваат заборавени.

Не е тешко да се разбере зошто. И покрај тоа што е совршено добар избор на чиста, континуирана, неограничена моќност, има многу малку места каде топлите карпи погодни за екстракција на геотермалната енергија се погодно блиску до површината.

Quaise сака да го промени тоа со развивање на технологија која ќе ни овозможи да дупчиме дупки во кората до рекордни длабочини. Досега, нашите најдобри напори да го проџвакаме патот низ кожата на планетата достигна дно од околу 12,3 километри.

Алатите за копање исто така треба да можат да мелат камења на температури над 180°C. Вртењето на дупчалката на толку голема оддалеченост исто така би барало паметно размислување.

Помалку дупчење, повеќе горење

Една потенцијална алтернатива на горенаведените пречки е да се дупчи помалку, а да се согорува повеќе.

Создаден од истражување на нуклеарната фузија во Центарот за плазма и фузија на MIT, решението на Quaise е да се користат милиметарски долги бранови со електромагнетно зрачење кои ги поттикнуваат атомите да се топат.

Уредите наречени жиротрони можат ефективно да испуштаат континуирани зраци на електромагнетно зрачење со тресење на електроните со голема брзина во силни магнетни полиња.

Со приклучување на жиротрон мегаватна моќ со најновите алатки за сечење, Quaise очекува да може да се пробие низ најтешките, најтопли карпи, до длабочина од околу 20 километри за неколку месеци.

На овие длабочини, топлината на околните карпи може да достигне температура од околу 500°C – доволно за да ја претвори било која течна вода испумпана долу во суперкритична состојба слична на пареа која е совршена за генерирање електрична енергија.

Користејќи го своето оригинално и инвестициско финансирање, Quaise предвидува дека во следните две години ќе има уреди кои ќе можат да се постават на терен и кои ќе овозможат работа со доказ за концепт. Ако сè биде во ред, би можело да има работен систем за производство на енергија до 2026 година.

До 2028 година сакаат да преземат стари електрани на јаглен

Оваа технологија е толку стара во исто време, а сепак толку нова, што сигурно ќе имаме многу прашања за тоа како и дали некогаш ќе успее. За наша среќа, Loz Blain од New Atlasa наведе еден куп прашања за извршниот директор и ко-основач на Quaise CEO, Carlos Araque, да одговори.

Дури и без оваа технологија, приближно 8,3% од светската енергија би можела да дојде од геотермални извори, обезбедувајќи околу 17% од светското население. Речиси 40 земји би можеле целосно да се потпрат на геотермалната енергија во моментов.

Сепак, моментално помалку од половина процент од електричната енергија во светот се обезбедува од топлината под нашите нозе. За да остане на патеката за нето нула емисии до 2050 година, геотермалната енергија треба да расте за околу 13 проценти секоја година. Во моментов ова проширување е само дел од тоа.

Ова остава многу простор за раст, дури и ако не најдеме начин да го прошириме неговиот досег. Останува да се види дали компаниите како Quaise ќе го зголемат интересот за овој аутсајдер.

Она што е сигурно е дека времето за намалување на емисиите и ограничување на глобалното затоплување на нешто помалку катастрофално брзо се намалува. Го допревме дното, па можеби е време да копаме малку подлабоко.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено