14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

Планетата е ТЕМПИРАНА ФИНАНСИСКА БОМБА | Во 2023 година ѝ претстои ХАОС

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Понатамошното игнорирање на инфлацијата ќе ја втурне светската економија во голема криза, според последниот извештај издаден од „Deutsche Bank“, односно нејзините економисти, кои покажуваат со прст кон американската политика за печатење пари и го идентификуваат како голем проблем.

Најголемата банка во Германија предупреди дека неверојатните суми пари кои забрзуваат во економијата, иако ги отфрлаат стравувањата од инфлација, ќе доведат до големи економски потешкотии, ако не во блиска иднина, тогаш во 2023 година и подоцна.

Извештајот на „Deutsche Bank“ зборува за „неверојатен“ паричен стимул во Соединетите држави, кој може да се спореди со она што го видовме по Втората светска војна.

Во тоа време, американските дефицити останаа на околу 15-30 проценти во рок од 4 години. Сепак, постојат многу значајни разлики помеѓу времето на пандемијата и времето по Втората светска војна, забележуваат економистите.

Тие предвидуваат големо влијание на новата рамка на Федералните резерви, која толерира повисока инфлација во корист на целосно економско закрепнување на американската економија, по падот предизвикан од пандемијата на круната.

„Последиците од доцнењето ќе бидат поголеми шокови во економската и финансиската активност отколку што инаку би се случило кога ФЕД конечно ќе реагира, напишаа економистите на „Deutsche Bank“ во првиот пасус од извештајот наречен „Инфлација: Дефинирање на макро приказната за оваа декада“.

Понатаму, ова може да предизвика рецесија и да започне ланец финансиски проблеми низ целиот свет, особено во економиите во развој, се вели во извештајот.

Тие велат дека игнорирањето на инфлацијата значи дека глобалната економија „седи на темпирана бомба“.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено