15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

Откриена работилница стара околу 6.500 години

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Научниците откриле работилница за топење бакар стара 6.500 години во близина на Беер Шева, главниот град на регионот на пустината и полупустината Негев во јужен Израел, а потоа успеале да ја реконструираат најстарата металуршка печка во светот и да произведат бакар по антички метод.

Студија спроведена од израелски научници на Универзитетот во Тел Авив и Израелскиот орган за антиквитети, објавена во списанието „Archaeological Science“, докажува колку во тоа време регионот бил технички и социјално напреднат.

Научниците тврдат дека нивните откритија ја докажуваат теоријата дека во општеството од бакарното време постоела елита која имала професионални тајни, како што е начинот на создавање бакар.

Студијата, објавена под наслов „Палење на печката: Нови сознанија за металуршките практики во бакарна ера во јужниот Левант од неодамна откриената работилница за топење на бакар во Хорват Бетер (Израел) започна во 2017 година, кога беше откриена работилницата.

Бакарна згура пронајдена при ископувањето во Неве Ној.

Ископувањето откри докази за производство од халколитскиот период, пред околу 6.500 години. Наодите вклучуваат мала работилница за топење бакар со остатоци од лим, во која се топеше руда од бакар, како и многу бакарни згура, рече Талија Абулафија, директор на истражувања во Израелскиот орган за антиквитети.

Металургијата се појави низ јужните делови на Блискиот исток во втората половина на 5 милениум п.н.е. и за време на „Халколитскиот период“ во 4 и 3 милениуми п.н.е.

За време на халколитскиот период (зборот „халколит“ потекнува од грчките зборови „бакар“ и „камен“), камените алатки сè уште биле користени во металната обработка.

Во времето кога за прв пат се обработувал бакарот, овој револуционерен технолошки процес обично се одвивал далеку од рудникот, без очигледна причина, иако истражувачите веруваат дека тоа било направено за да се заштити „технолошката тајна“.

Важно е да се разбере дека преработката на бакар беше висока технологија во тој период. Немаше пософистицирана технологија во целиот антички свет, вели научникот Ерез Бен-Џозеф.

Ископување на локацијата за производство на бакар.

Научниците кои учествувале во истражувањето сметаат дека иако општеството во тоа време сè уште не било урбанизирано, новите докази покажуваат дека било хиерархиско, а знаењето за технологијата на топење бакар му дало привилегирана позиција.

Бакарни предмети, велат научниците, биле направени главно за „ритуални и симболични ритуали“, додека каменот се користел за правење предмети за секојдневна употреба.

Студентите на постдипломски студии веќе неколку години се обидоа да ја користат реконструираната печка од Бирчиба со цел да произведат бакар по антички метод. Во јуни 2020 година, конечно им успеа.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено