15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

Откриена празнина во Големата пирамида во Гиза | Видео

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Научници кои ја истражуваат гоелмата пирамида која се наоѓа во египетскиа Гиза е пронајдоа нов дел во нејзината структура.

Просторијата се наоѓа над Гранд Галеријата која всушност ги поврзува двете комори на пирамидата.

Не е познато зошто празнината е создадена и дали во себе крие вредни артефакти.

Новооткриената просторија има слични димензиии како и самата галерија, а научниците сметаат дека би можело да претставува „градежен јаз“ кој им овозможувал на работниците пристап до големата галерија и кралската комора.

Откритието беше направено откако научниците направија слики од внатрешноста на пирамидата користејќи неинвазивна техника на истражување.

Истражувачите го поздравија истражувањето како најголемо откритие во историјата Гиза од 19-тиот век.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено