15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

Откриена планета која би можела да има совршени услови за живот

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Научниците истакнуваат дека ова само покажува колку малку всушност знаеме за универзумот и дека треба дополнително да се истражи.

Научниците ширум светот со ентузијазам ги следат податоците и фотографиите испратени од вселенскиот телескоп James Webb, а особена возбуда предизвикаа податоците од јавно непознатата егзопланета K2-18b.

Оваа егзопланета 8,6 пати поголема од Земјата „крие“ молекули кои содржат јаглерод, метан и јаглерод диоксид. Во превод, K2-18b би можел да биде егзопланета со атмосфера богата со водород и површина покриена со воден океан.

Иако научниците се многу внимателни со какви било изјави, сè почесто е да се слушне дека оваа егзопланета би можела да биде погодна за живот каков што ја знаеме, бидејќи се наоѓа во т.н. зона на живеење.

Како што соопшти NASA, K2-18b орбитира околу студената џуџеста ѕвезда К2-18 и се наоѓа на 120 светлосни години од Земјата. Егзопланетата, која е со големина меѓу Земјата и Нептун, не личи на ниту една планета во нашиот Сончев систем.

Научниците истакнуваат дека ова само покажува колку малку всушност знаеме за универзумот и дека треба дополнително да се истражи.

Нашите наоди ја нагласуваат важноста да се земат предвид различните средини погодни за живот во потрагата по живот на друго место, објасни Nikku Madhusudhan, астроном од University of Cambridge и главен автор на трудот што ги објави овие резултати. Традиционално, потрагата по живот на егзопланетите се фокусира првенствено на помалите карпести планети, но поголемите Хикејските светови се многу посоодветни за атмосферски набљудувања.

Хикејските планети или Хикејските светови се хипотетички типови на планети, опишани како жешки планети покриени со вода и атмосфери богати со водород. Широко се верува дека таквите планети би можеле да бидат потенцијални кандидати за живот и да поддржуваат и човечки колонии.

Во случајот на K2-18b, изобилството на метан и јаглерод диоксид и недостатокот на амонијак ја поддржуваат хипотезата дека може да постои воден океан под атмосферата богата со водород.

Овие почетни набљудувања на Webb, исто така, довеле до можно откривање на молекула наречена диметил сулфид (DMS). На Земјата, оваа молекула ја произведува само жив организам. Поголемиот дел од DMS во атмосферата на Земјата се испушта од фитопланктонот во морската средина.

Дополнителните набљудувања со вселенскиот телескоп James Webb треба да потврдат дали навистина станува збор за DMS. Сепак, научниците истакнуваат дека, иако постојат одредени предуслови, тоа не мора да значи дека планетата може да поддржува живот.

Големата големина на планетата – со радиус 2,6 пати поголема од онаа на Земјата – значи дека внатрешноста на планетата веројатно содржи голема обвивка од мраз под висок притисок, како Нептун, но со потенка атмосфера богата со водород и површина на океанот. Се предвидува дека хикејските светови имаат океани од вода. Сепак, можно е и океанот да е премногу жежок за да биде вселив или течен.

Иако овој тип на планети не постои во нашиот Сончев систем, sub-Нептуните се најчестиот тип на планета познат во галаксијата досега, објасни членот на тимот Subhajit Sarkar од Cardiff University. Добивме најдетален спектар на зоната погодна за живеење sub-Нептуните досега, и тоа ни овозможи да ги одредиме молекулите што постојат во неговата атмосфера.

Научниците кои работеле на анализа на податоците на Webb и ја „откриле“ оваа егзопланета, се воодушевени од способностите и чувствителноста на Webb.

Овие резултати се производ на само две набљудувања на K2-18b, со уште многу на пат, објасни членот на тимот Savvas Constantinou од University of Cambridge. Ова значи дека нашата работа овде е само рана демонстрација на она што Webb може да го набљудува во егзопланетите во зоната погодна за живеење.

Тимот сега има намера да спроведе дополнителни истражувања со спектрографот MIRI (средно инфрацрвен инструмент) на телескопот, за кој се надеваат дека дополнително ќе ги потврди нивните наоди и ќе обезбеди нови сознанија за условите на животната средина на K2-18b.

Нашата крајна цел е да идентификуваме живот на егзопланета погодна за живеење, што би го променило нашето разбирање за нашето место во универзумот, заклучил Madhusudhan. Нашите наоди се ветувачки чекор кон подлабоко разбирање на хикејските светови во оваа потрага.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено