14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

Од земјотреси и ерупции на супервулкани до трета светска војна | 14 (не) веројатни катастрофи и како да се преживеат

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

За да се подготвите за претстојната апокалипса, важно е да ги знаете сите катастрофи на судниот ден што би можеле да се случат.

Општите совети за преживување може да се применат во неколку ситуации, но вистинско спречување на можните сценарија ќе ви помогне да се чувствувате посигурни кога крајот е пред вас.

На пример, зомби апокалипса може да бара од вас да складирате оружје, додека топењето на поларните глечери и плимните бранови поради климатските промени ќе бара од вас да најдете автомобил за да можете да избегате од брегот. И навистина, тактиките за преживување во апокалипсата ќе се разликуваат во зависност од тоа каде сте и кој сте. Ќе сакате да бидете подготвени.

1. Климатските промени достигнуваат критични нивоа

Што ќе се случи: Според научниците, интензивните климатски промени може да предизвикаат исчезнување на островите поради зголемувањето на нивото на морето. Животните ќе ги загубат своите живеалишта, а поларните глечери ќе се стопат. Посевите може да пропаднат поради промените во временските шеми, а луѓето можат да умрат поради покачените температури.

Како да се преживее: Според една студија од 2014. година на Универзитетот во Нотр Дам, постојат некои места кои веројатно ќе издржат температурни промени, зголемување на нивото на водата и други проблеми поврзани со климатските промени. Соединетите Американски Држави (Забелешка на уредникот: Не ни е јасно како од сите овие наведени катасрофи доаѓаат од САД, па сепак ја сметаат за најбезбедна држава?!?!?! Проценете сами.) се една од десетте земји кои се очекува да преживеат. На листата се и Норвешка, Нов Зеланд, Австралија и Обединетото Кралство. Ако не живеете во една од првите десет земји, веднаш преселете се.

2. Голем земјотрес

Што ќе се случи: Во 2015 година, Uniform California Earthquake Rupture Forecast процени дека има 93% шанси Калифорнија да биде погодена од земјотрес со јачина од 7 или повисок степен според Рихтеровата скала до 2045. година. Патиштата може да се урнат, зградите би можеле да се урнат, електричната енергија би можела да биде недостапна и други катастрофи како пожари, лизгање на земјиштето и лавини би можеле да имаат поголеми шанси да се случат.

Како да преживеете: нека експерт ја провери структурната цврстина на вашиот дом пред да се очекува да се случи земјотрес. Резервирајте се за настан од земјотрес кој вклучува лекови, храна, вода, производи за лична нега, дополнителна облека, медицински предмети, документи и други предмети потребни за преживување. Дружењето со соседите и правењето план за членовите на семејството по земјотрес е исто така добра идеја бидејќи земјотресот би предизвикал голема штета на имотот. Службите за итни случаи веројатно уште долго време нема да можат да интервенираат.

3. Мега компјутерски вирус го исклучува интернетот

Што ќе се случи: Хакерите би ослободиле вирус наменет да ја уништи интернет инфраструктурата на една или повеќе земји. Врските помеѓу серверите што ја сочинуваат мрежата би биле уништени, оставајќи ги дигиталните податоци скриени на недостапно место.

Како да преживеете: Направете резервна копија од податоците на локалните дискови и продолжете да користите резервни протоколи. Интернетот е составен од толку многу луѓе и сервери што е речиси невозможно целосно да се исклучи на подолго време. Видете исто така darknet. Направено е на дупки и скриени страници кои не можат да се најдат на нормалните интернет пребарувачи или алатки.

4. Вулканска ерупција

Што ќе се случи: Еден од трите вулкани во Северна Америка може да еруптира, исфрлајќи 450 кубни километри магма во радиус од 100 километри околу вулканот. Пепелта од ерупцијата би покрила голем дел од земјата, куќите би се урнале, воздухот би се загадил, а земјоделското земјиште и резервите на вода би биле уништени.

Како да преживеете: Системот за предупредување за големи вулкански ерупции не е многу точен, така што животот на повеќе од 100 километри од кој било вулкан е најдобриот начин да се обезбеди опстанок. Бидејќи пепелта од ерупцијата може да ги загади почвата, воздухот и водата, најдобро е да имате при рака резерви чиста вода, конзервирана храна и респиратори. Обработувањето на сопствената градина би ја надоместило загубата на земјоделско земјиште покриено со дебели слоеви пепел.

5. Сончев факел и последователен електромагнетен пулс

Што ќе се случи: Сончевиот пламен на високо ниво, ерупција на сончево зрачење може да остави милиони без електрична енергија, предизвикувајќи штета од трилиони долари во технологијата. Наелектризираните честички го напуштаат Сонцето и патуваат до Земјата, испраќајќи електрични струи на површината. Технологијата би била спржена, ГПС, телефоните, интернетот, радиото и сателитите би биле надвор од функција.

Како да се преживее: Заштитата од ваков настан бара владино зајакнување на електричната инфраструктура во земјата. Постојните електрични мрежи исто така треба да се затворат пред да се случи експлозија. Опстанокот би бил технолошки заостанат, но би бил возможен. Генераторите на гас ќе ви овозможат да одржите чувство на нормалност. Храна, вода, медицински материјали, важна документација и батериски ламби треба да бидат вклучени во вашите резерви за преживување.

6. Глобална пандемија

Што ќе се случи: Нов вид на вирус може да се прошири низ светот и да зарази голем дел од населението поради неможноста да се вакцинираат против него. Во 1918. година избувна пандемија на грип која зарази 40% од светот и уби 50 милиони луѓе. Светската популација сега е поголема, а пандемијата на новиот грип би можела да биде доволно силна да убие два милиони луѓе само во Соединетите држави.

Како да се преживее: Најдобар начин да се преживее појава на вирус е да се избегнуваат болни луѓе, да се носат хируршки маски, да се одржува хигиена, да се одржува хидратација и доколку е можно да се побара лекарска помош.

7. Ерупција на зомби

Што ќе се случи: Пандемија со неочекувани ефекти или био-инженерски вирус би се ослободила во човештвото, претворајќи ги заразените луѓе во зомби без мозок. Зомбите би го одржувале месото живо, немилосрдно ловејќи извори на храна. Инфекцијата би се проширила преку крвта и плунката, со што каснатите или нападнатите веројатно ќе станат зомби.

Како да преживеете: Чувајте итни резерви во вашиот дом, работа и автомобил што вклучува храна, вода, медицински материјали, важни документи и оружје. Имајте план да се сретнете со пријателите и семејството за да ја чекате апокалипсата заедно во утврдена зграда. Центрите за контрола и превенција на болести ќе го истражат избувнувањето и ќе формулираат лек додека вооружените сили се обидуваат да ги уништат зомбите. Ако ве нападнат, уништете го мозокот на зомбито, а потоа пукајте повторно за да бидете сигурни дека зомбито е мртво.

8. Земјоделски колапс поради истребување на пчелите

Што ќе се случи: Истребувањето на пчелите би значело крај на опрашувањето на 30% од посевите што ги консумираат луѓето и 90% од дивиот свет, што би довело до колапс на самиот синџир на исхрана. Екосистемите би се промениле; некои лекови би го запреле производството и многу животни би изумреле.

Како да се преживее: Се проценува дека луѓето би преживеале само околу четири години по исчезнувањето на пчелите поради губењето на опрашувана храна. Меѓутоа, пченицата, оризот и пченката се опрашуваат од ветрот; пчелите нема да влијаат на овие репродуктивни процеси. Затоа, би било можно да се преживее со променета исхрана. Супермаркетите сепак би имале помали и поскапи артикли. Оружјето би било добро за заштита на храната.

9. Востание на вештачката интелигенција

Што ќе се случи: Вештачката интелигенција може да ги натера суперкомпјутерите и роботите да сфатат дека не им е потребна човечка помош за да напредуваат или учат, што ќе доведе до компјутеризиран бунт против нас. Всушност, извештајот од 2015. година на Global Challenges Foundation сугерира дека има приближно 10% шанси тоа да се случи до 2115. година.

Како да преживеете: Избегнувајте работни места што вклучуваат технологија со вештачка интелигенција. Научете како да измамите мрежи со вештачка интелигенција или да се дружите со нив за да избегнете уништување.

10. Пренаселеност

Што ќе се случи: Напредните медицински техники, лекови и капацитети водат до помала стапка на смртност кај населението. Во комбинација со намалената смртност на доенчињата, тоа води до тоа повеќе луѓе да живеат и да се натпреваруваат за сè помалку ресурси.

Како да преживеете: Бидете богати. Работните места, храната, засолништето и другите ресурси би биле оскудни и скапи. Колку повеќе пари имате, толку подобро ќе се борите во свет уништен од пренаселеност.

11. Трета светска војна

Што ќе се случи: Постојат неколку начини на кои светските конфликти можат да доведат до војна на целата планета. Најголемите закани можат да дојдат од земји со напредна технологија и логични мотиви.

Како да се преживее: Истите мерки на претпазливост за преживување на нуклеарна катастрофа се релевантни и овде. Тргнете се од епицентарот на акцијата и подгответе залихи за неколку недели во засолништето од дожд. Ќе ви треба и засолниште од врнежи. Според една статија од 2016. година, ако успеете да стигнете до јужната хемисфера, најверојатно ќе ја преживеете следната светска војна. Преселувањето со вашето семејство и земјоделството на место како Австралија или Нов Зеланд ќе ги зголеми вашите шанси за преживување.

12. Нуклеарна ерупција и радиоактивен дожд

Што ќе се случи: Приближно 180 милиони Американци живеат на 50 милји од најмалку една од 63-те активни нуклеарни централи во земјата. Ако една од овие електрани доживее катастрофален колапс како оној во Фукушима, сите тие луѓе ќе мора да се преселат. Катастрофа како онаа во Чернобил би предизвикала илјадници пациенти со рак и смрт од труење со радијација. Областа околу топењето би била ненаселена.

Како да се преживее: Шансите за преживување за оние кои се дистанцираат од нуклеарните централи ќе се зголемат. Засолниште со многу дебели ѕидови кои ќе ве заштитат од експлозија е императив и ќе ви требаат доволно залихи за да избегнете двонеделно ширење на радијацијата.

13. Инвазија на вонземјани

Што се случува: Експертите за НЛО веруваат дека владините сигнали биле испратени во вселената за да ги намамат меѓугалактичките суштества на нашата планета. Вонземјаните најверојатно ќе донесат однапред смислен план за уништување, освојување или пријателство со луѓето.

Како да преживеете: Чувајте торба за итни случаи со вас постојано; треба да вклучува радио на навивање, облека, храна, вода и медицински материјали. Создадете мрежа на други луѓе кои сакаат да ја преживеат вонземјанската апокалипса и работете заедно на изградба безбедни куќи, методи на комуникација и планови за криење од вонземјаните. Чувајте ги залихите дома и на три други места во близина на куќата во случај една од локациите да биде загрозена. Ако вонземјаните решат да ја уништат Земјата со напредно оружје, ништо од ова не би било важно.

14. Метеори кои се судираат со Земјата

Што ќе се случи: Астероидите и кометите секогаш минуваат покрај нашата планета, понекогаш се судираат со Земјата и предизвикуваат минимална штета. Ако небесно тело оддалечено 10 километри или помалку удри во Земјата, тоа би предизвикало хаос врз човештвото. Местото на несреќата ќе биде уништено и ќе започнат земјотреси. Земјотресите може да доведат и до цунами. Ударот може да предизвика дури и остатоците да го блокираат сонцето, а загреаните честички што паѓаат назад на Земјата би предизвикале шумски пожари. Губењето на посевите би се случило во голем обем, а многумина не би преживеале гладување.

Како да преживеете: Ништо не може да се направи ако останете во зоната на ударот; би биле збришани. Поединци надвор од областа треба да складираат нерасиплива храна, вода и други залихи за да чекаат ниски температури и загуба на посеви.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено