14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

Објаснето е зошто секој не реагира добро на вакцина

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Научниците имаат одговор на тоа зошто некои луѓе не се засегнати од вакцината против коронавирус.

Само вакцинацијата може да стави крај на пандемијата на ковид 19. Вакцините, кои во моментов се одобрени, имаат висока ефикасност, но понекогаш човечкиот одговор на вакцината не успева.

Зошто е тоа така?

Нова студија од Универзитетот во Квинсленд го поврза метаболички хормон познат како „лептин“ со лошите реакции на антителата кон вакцината кај општата популација.

Луѓето се чини дека се доста загрижени за несаканите ефекти што произлегуваат од вакцината. Обично, посилен штетен одговор на вакцината е многу редок.

Воглавно, научниците се позагрижени за неадекватната заштита од ковид19 што ја имаат некои луѓе по приемот на вакцината. Експертите во Австралија испитале неколку реакции на вакцината против грип или вакцината против хепатитис Б и откриле врска помеѓу метаболичкиот и имунолошкиот систем што може да ги објасни чудните одговори на вакцините.

Научниците кои работат на многу напредни техники во имунологијата, генетиката и биохемијата во оваа студија откриле метаболички хормон познат како „лептин“ кој директно го промовира развојот и функцијата на клетките кои се користат во имунолошкиот одговор.

Во основа, намалувањето на лептинот го загрозува одговорот на вакцината и кај млади и кај стари лица. Постојат начини да се утврдат нивоата на лептин, што би било корисно за да се предвиди дали вакцината ќе произведе соодветен одговор на антителата.

Лептин главно се формира од масно ткиво. Ова значи дека дебелите луѓе имаат намалено ниво на лептин и тоа ги загрозува реакциите на вакцината.

Интересно е дека дебелите луѓе често имаат високо ниво на лептин а сепак честопати се соочуваат со послаб одговор на вакцината. Научниците сè уште истражуваат, но веројатно е дека тоа е предизвикано од отпорноста на лептин.

Послабите и здрави луѓе имаат многу поголеми шанси да бидат соодветно заштитени со вакцинација. Тие исто така умираат во помал процент од ковид 19, а вакцината им обезбедува уште посилна заштита.

Професорот Ди Ју, главен автор на студијата, рече: „Одамна е познато дека вакцините имаат различни ефекти врз луѓето. Иако нашата генетика делумно придонесува за разликата, други фактори се исто така неопходни. Кога сме во форма и здрави, имаме многу подобра ефикасност на вакцините“.

„Ковид 19 е сè уште нов проблем за нас. И вакцинацијата е исто така релативно нов процес. Сето ова значи дека се уште се обидуваме да разбереме некои работи. Се надевам дека вакцините ќе успеат и дека сите ќе видиме наскоро крај на пандемијата на ковид 19. Можеби е многу поважно лекциите што ги научивме за време на пандемијата да бидат запаметени и за некои од пандемиите кои доаѓаат“.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено