15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

НЕВЕРОЈАТНИ РАБОТИ ЗА ТЕЛОТО | Ние сме влакнести како шимпанзата, имаме пруги како зебра, а најдобро од сè е она со кого разговараме во главата

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

И во 21 век продолжуваме да откриваме фасцинантни детали за нашето тело.

Од вишок коски до недостаток на гласови во главата, и во 21 век продолжуваме да откриваме дека не знаеме сè за нашето тело

1. Ние сме влакнести како шимпанзата

Човечките суштества имаат околу 5 милиони фоликули влакна.

Тоа е приближно исто како и кај шимпанзата, но човечката коса е многу помалку видлива и помалку груба од онаа на приматите.

Додека шимпанзата и другите видови примати го имаат она што генерално може да се нарече „крзно“, луѓето имаат завршна и vellus влакна.

Завршни влакна се веѓите и косата на нашите глави, додека vellus е речиси сè друго. Сличностите во влакнестоста помеѓу луѓето и шимпанзата сведочат за заедничкото потекло, додека разликите откриваат многу за тоа како нашите еволутивни патишта се разминале.

Не постои единствено објаснување зошто постојат разликите, но археолозите и генетичарите тврдат дека климатските промени ги забрзале промените пред милиони години. Со други зборови, двоножните хоминиди морале да се потат откако почнале да ловат и да бараат храна на сонце, додека шимпанзата можеле да останат ладни под сенка.

Двоножците морале да се ослободат од крзното за да трчаат, но и заради сексуалната селекција.

2. Сè повеќе луѓе имаат дополнителна коска во коленото

На училиште дознавме дека човечкото тело има 206 коски.

Освен ретките случаи на формирање на дополнителни коски или кај новороденчињата чии коски сè уште не се сраснати, тоа е воглавно исто. Но, има исклучок, кој станува сè почест. Кај луѓето е забележана fabela – еден вид иверка во коленото.

Пред околу 100 години, помалку од 10% од луѓето имале fabela, но според истражувањето од 2019 година, тој процент се зголемил за повеќе од тројно.

Во 2018 година, се верувало дека 39% од луѓето имаат fabela. Оваа ситна коска во форма на сусам расте во тетивите на коленото и може да биде почеста кај луѓето поради зголемен притисок врз зглобовите на коленото.

Како што луѓето тежат повеќе, телото може да создаде дополнителни коски за зајакнување на колената. Но, како што истакнуваат истражувачите, оваа коска не работи баш ништо.

3. Имаме риги како зебрите

Ригите на луѓето се именувани по германскиот дерматолог кој ги открил, Alfred Blaschko.

Во 1901 година, тој забележал различни модели на линии на кожата на неговите пациенти.

Во принцип, линиите во облик на V се протегаат низ ‘рбетот, линиите во форма на буквата У се протегаат низ градите и надлактиците, а линиите во облик на S се протегаат низ торзото.

Дополнителни вертикални линии одат нагоре и надолу по рацете и нозете, а спиралите на главата.

Денес познати како Blaschkoви линии, тие генерално не се видливи за човечкото око, туку само под ултравиолетова светлина, но појасно се појавуваат во случај на одредени здравствени состојби, главно дерматолошки.

4. Половина од човекот се всушност бактерии

Уште во 1970-тите, имало студии кои покажале дека човечкото тело има повеќе бактериски отколку човечки клетки.

Иако бактериите се во и на луѓето тие се „од суштинско значење за вашето здравје“, според микробиолошкиот еколог Ruth Ley од Институтот Max Planck, е откриено дека вие сте, „според Rob Knight од UC San Diego“, повеќе микроби одколку човек.

Во 2010 година, истражувачите настојувале да го измерат односот на човечките клетки и бактерии. Според највисоките проценки, односот помеѓу бактериските и човечките клетки бил 10:1. Оттогаш ова е намалено, а научниците како Ron Sender, Shai Fuch и Roa Mil наместо тоа нудат сооднос 1:1.

Ревидираните бројки им овозможуваат на истражувачите „подобра проценка за цитирање“ без да ја изгубат од вид симбиозата помеѓу луѓето и бактериите.

5. Потребно е повеќе време да се создадат нокти отколку бебе

Човечкиот ноќен труд трае од 38 до 40 недели.

Ако на жената би ѝ паднал ноктот на ногата истиот ден кога забременила, таа ќе чека да зарасне дури по породувањето. Иако не растат сите нокти на нозете со иста брзина, повторното растење на еден може да потрае и до 18 месеци.

Зависи и за кој прст на ногата станува збор – побрзо расте на малиот прст отколку на палецот. Ноктите на нозете се состојат од кератин, кој е основа за косата и ноктите (како и животинските копита, рогови и канџи).

Иако луѓето имаат и нокти на нозете и на рацете, на оние на ноете потребно им е два или три пати подолго за да пораснат.

Научниците не се сосема сигурни зошто, но тие теоретизираат дека тоа е поврзано со различните намени и проток на крвта во рацете и нозете.

6. Многу помалку луѓе имаат внатрешен глас отколку што мислат

Луѓето кои имаат внатрешен монолог се прилично е изненадувачки што го немаат сите.

Исто така, на оние кои не зборуваат сами со себе во својата глава, може да им биде чудно што некои го прават тоа.

Психологот Russell Hurlburt признава дека постои вроден предизвик за проучување на гласовите во човечките глави – или недостаток од истите. Неговото истражување покажа дека „Повеќето луѓе мислат дека размислуваат со зборови, но многу луѓе грешат“.

Визуелизацијата на себеси во ситуацијата е почеста за многу луѓе – во суштина размислување со слики наместо со зборови. Запишувањето на работите е исто така важно за поединците кои немаат внатрешен глас, меѓутоа, многу луѓе размислуваат на повеќе начини и имаат неколку внатрешни гласови во исто време.

Додека Hurlburt открил дека неговите испитаници зборувале сами со себе само околу 25% од времето, истражувањето за тоа како се одвива тој внатрешен разговор откри дополнителни наоди.

Една студија од 2015 година заклучила дека „внатрешните соговорници“ се подредени во четири категории (верен пријател, амбивалентен родител, горд ривал и беспомошно дете), додека друга студија од 2019 година покажала дека внатрешните дијалози се изведени од „саморефлексија, самонабљудување, сознанија“. . , и … “следење на активности.”

7. Многумина имаат израсток на непцето

Ако го земете јазикот и го поминете по усната шуплина, можеби нема да почувствувате многу работи.

За луѓето со torus palatinus тоа е сосема поинакво искуство. За повеќето луѓе, лакот на устата е прилично мазен и има само мал гребен.

Torus palatinus резултира со раст на изразен гребен кој може значително да варира во големина. Почест кај жените и кај луѓето со азиско потекло, torus palatinus влијае на една четвртина од светската популација.

Од друга страна, torus mandibularis, кој предизвикува раст на коските во дното на устата, е почест кај мажите. И torus palatinus и torus mandibularis се безопасни и најверојатно се должат на генетиката и/или бруксизам.

Главниот проблем е што рентгенското снимање на забите можат да го направат малку непријатно.

8. Фасцинантно многу луѓе ја надминале еволуцијата и трпат лактоза

Нетолеранцијата на лактоза може да изгледа како проблем за малку луѓе, но приближно две третини од возрасните всушност имаат проблеми со варењето на млечниот шеќер, лактозата, во поголема или помала мера.

На бебињата им се дава млеко како залиха кога ќе се родат – било од нивната мајка или од друг цицач – кои можат да го сварат поради високите нивоа на ензимот лактаза во нивните црева. Како што луѓето стареат, количината на лактаза се намалува, што го отежнува варењето на млекото.

Но, тоа значи дека една третина од светската популација, оние кои пијат млеко без проблеми во зрелата возраст, го победиле она што некогаш било норма. Со големиот број луѓе кои лесно можат да пијат млеко, да јадат сирење и да уживаат во други млечни производи, релативно мал број поединци кои можат да толерираат млеко всушност пораснал во текот на илјадници години.

Научниците како Mark Thomas од University College London и Loren Cordain од Универзитет Colorado State припишуваат зголемена толеранција на лактоза на луѓето кои опстојуваат и покрај потенцијалните несакани ефекти поради хранливата вредност на млекото и развојот на ефективни методи за ладење.

9. Определувањето на полот и родовата диференцијација се два прилично одделни процеси

Со децении постоело широко распространето верување дека сите човечки ембриони го започнуваат животот како жени, како и сите ембриони на цицачи.

Идејата дека сите луѓе започнале како жени се засновала на истражување кое покажало дека машкиот (или Y) хромозом не бил активиран пет или шест недели по ембрионалниот развој. Тврдењата дека ембрионот нема да „стане“ маж доколку не се активира Y-хромозомот биле оспорени во 2014 година.

Спротивно на многу попасивното гледиште за сексуалната диференцијација, истражувачите откриле дека хромозомот на некои цицачи всушност треба да се „активира“ за развие женски карактеристики. Во 2017 година, погледот на развојот на ембрионот станал уште покомплициран кога научниците пронашле протеини кои активно го елиминираат машкиот генетски материјал.

Што значи сето ова? Наместо сите луѓе по default да бидат жени, определувањето на полот и родовата диференцијација се два посебни биолошки процеси. Една студија од 2020 година покажала дека „до шестата недела од ембрионалниот живот, нема видлива полова разлика кај фетусот“.

Определувањето на полот, од друга страна, произлегува од „неговиот хромозомски состав при зачнувањето“, кој вклучува многу повеќе од едноставниот генетски материјал X и Y.

10. Речиси никогаш не дишеме на двете ноздри

Луѓето дишат преку устата или носот, во зависност од низа варијабли.

Кога дишат преку нос, луѓето имаат корист од филтрација преку цилиите (назални влакна), умерена температура и рамнотежа на влага. Можеби изгледа дека луѓето дишат низ двете во исто време, но во реалноста луѓето наизменично ги користат ноздри, при што поголемиот дел од воздухот поминува низ едната ноздра, а минималната количина поминува низ другата.

Тоа се менува во текот на денот и затоа, кога имате затнат нос, дишењето на едната ноздра е многу поизразено. Покрај тоа што се оптимизира ефикасноста на носот, оваа модификација помага и да се осигура дека луѓето мирисаат правилно.

11. Мозокот е единствениот орган кој сам себе си дал име

Низ историјата, луѓето се обидувале да го разберат органот во нивните глави – нешто што барало од нас да му дадеме име.

Во зависност од тоа кого сте прашале во антиката, се сметало дека мозокот е шуплив, за задржување на нечија душа или дека е центар на когнитивниот разум. Во текот на средниот век и во 16-тиот и 17-тиот век, истражувањето на анатомијата на мозокот помогнало да се подобри разбирањето на неговата функција.

Старите Грци мозокот го нарекувале phren, термин кој може да се преведе како синоним за „ум“ или „мисла“. Латинскиот збор за мозок е cerebrum, кој сè уште се користи во невронауката. Бидејќи овие јазици, меѓу другите, влијаеле на развојот на другите, луѓето – и нивните мозоци – создавале, користеле и применувале зборови на мозокот.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено