15.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

Забележан е феномен во светот што може да предизвика ТОТАЛЕН КОЛАПС

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Градовите кои се најмногу изложени на ризик од “пукање на балонот” се: Париз, Амстердам, Цирих. Во некои метрополи, особено во оние со силни закони за заштита на станари, потребни се повеќе од 35 години приход од изнајмување за да се плати стан, се вели во извештајот.

Ризикот од „пукање на балонот“ на пазарот на недвижнини се зголеми во градовите ширум светот за време на пандемијата, бидејќи цените продолжија да растат и покрај сигналите за предупредување, се вели во новиот извештај на UBS.

Минхен, Франкфурт, Торонто и Хонг Конг се на врвот на листата на градови кои се најчувствителни на „остра корекција“, според годишниот индекс за недвижнини „UBS Group AG“.

Владината поддршка за личните примања и пазарите на недвижнини во борбата против економските шокови поради корона вирусот, заедно со ниските каматни стапки и суспендираните процеси на продажба, ги зголеми вредностите во многу градови, се вели во извештајот што ги анализира цените во вториот квартал на 2020 година.

Јасно е дека моменталното забрзување не е одржливо, се вели во извештајот. Проблемот со „меурот на недвижнини“ е што цените во некои градови достигнуваат највисоки нивоа, проследено со силен пад. Закупите веќе се пониски во повеќето градови низ светот, што укажува на тоа дека веројатно ќе се појави „фаза на корекција“ кога владата ќе ги укине субвенциите и ќе се зголеми притисокот врз приходите на домаќинствата.

Градовите кои се најмногу изложени на ризик од „пукање на балонот“ оваа година се исто така: Париз, Амстердам, Цирих. Во некои метрополи, особено во оние што имаат силни закони во врска со заштитата на станарите, потребни се повеќе од 35 години приход од изнајмување за да се исплати станот, се наведува во извештајот.

Тој понатаму пишува дека инвеститорите треба да размислат за продажба на недвижен имот и да бараат места за инвестирање пари, што ќе донесе поголем принос. Цените паѓаат во четири града: Мадрид, Сан Франциско, Дубаи и Хонг Конг.

Од 25-те анализирани градови, Чикаго е единствената локација каде што пазарот на недвижнини се сметаше за потценет.

Њујорк беше рангиран малку преценет, додека Сингапур, Милано и Дубаи се сметаа за прилично ценети. Најнедостапни градови – каде што луѓето треба да работат 10 години или повеќе за да купат стан – се Париз, Лондон, Сингапур, Токио, Тел Авив и Њујорк.

www.bloomberg.com

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено