14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

Дури 16 нови генетски варијанти се откриени кај пациенти со тежок ковид, а тоа значи само едно

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Како дел од голема студија, научниците откриле 16 нови генетски варијанти кај пациенти кои развиле тежеко облик на ковид-19, а наодите би можеле да им помогнат да развијат нови начини за лекување на тешко болни луѓе.

Резултатите од студијата сугерираат дека луѓето со тежок ковид ги носат гените кои се предиспонирани за еден од двата проблеми: неможноста да се ограничи и спречи способноста на вирусот да се копира или развој на тешко воспаление и последователно згрутчување на крвта.

Научниците веруваат дека нивните наоди, објавени во списанието Nature, би можеле да помогнат да се даде приоритет на потенцијалните третмани кои би можеле да бидат ефективни во борбата против болеста.

Конечно, новите информации би можеле да помогнат да се предвиди кај кои пациенти ќе се развие потешка форма на болеста.

„Многу е веројатно дека во иднина ќе можеме да предвидиме што ќе се случи со пациентот врз основа на нивниот геном кога ќе се утврди дека му е потребна интензивна нега“, Kenneth Baillie, советник во единицата за интензивна нега на Универзитетот во Единбург и еден од авторите на студијата.

Генетската анализа на скоро 56.000 примероци земени меѓу Британците покажала разлики во 23 гени кај пациенти со Ковид, кои на крајот развиле тешка форма на болеста, во споредба со ДНК на другите групи вклучени во студијата. Утврдени се 16 разлики кои претходно не биле идентификувани.

Помош при истражување на лекови

Новите наоди би можеле да им помогнат на научниците во истражувањето на постоечките лекови кои би можеле да се користат за лекување на Ковид.

Научниците, на пример, откриле промени во клучните гени кои го регулираат нивото на факторот VIII, протеин вклучен во згрутчувањето на крвта.

„Згрутчувањето на крвта е една од главните причини зошто пациентите со Ковид имаат недостаток на кислород во крвта (хипоксемија). Ова треба да се направи за да се спречи формирање на згрутчување“, рече Baillie, додавајќи дека „не е можно да се знае со сигурност дали овие лекови се навистина ефикасни додека не се тестираат на луѓе“.

Еден од претходно откриените гени, TYK2, го таргетира лекот Olumiant на Eli Lilly со активната состојка baricitinib, а сега се користи за лекување на артритис.

ЕМА започна да ги проценува барањата за проширување на индикацијата на Olumiant за третман на ковид-19 кај хоспитализирани пациенти на возраст од 10 години и постари на кои им е потребна терапија со кислород.

Тоа е имуносупресив, лек кој ја намалува активноста на имунолошкиот систем и моментално е одобрен за употреба кај возрасни со умерен до тежок ревматоиден артритис или атопичен дерматитис (егзема).

Baricitinib го блокира дејството на ензимите наречени Janus kinaѕe кои играат важна улога во имунолошките процеси кои резултираат со воспаление. Се смета дека овој лек може да помогне во ублажување на воспалението и оштетувањето на ткивото поврзани со тешка инфекција со Ковид-19.

Истражувањето спроведено минатата недела покажа дека лекот го намалува ризикот од смрт и хоспитализација кај пациенти со Ковид за 13%.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено