14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

ДОШЛА ВОДАТА ДО ГРЛО / Може ли вселенскиот меур да го спаси светот ? Презентирана чудна мерка за ладење на Земјата – доказ за тоа колку сме заглавени

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Мултидисциплинарен тим од истражувачи на МИТ дошол до идеја за вселенски меури, шема за ладење на нашата планета со создавање штит од меурчиња со големина на Бразил на растојание од Сонцето што ќе овозможи баланс на гравитационите сили (Lagrange 1 точка ), во веројатно најамбициозниот дел од геоинженерството досега.

Идејата на истражувачите

Идејата за користење на геоинженеринг за да се намали количината на сончевото зрачење што допира до површината на Земјата вклучува инјектирање на аеросоли кои содржат рефлектирачки материјали, водена пареа или други соединенија во слоевите на атмосферата.

Ова ќе создаде слој од облак кој треба да го зголеми ефектот на албедо, како она што се случи по вулканската ерупција на Кракатау во 1883 година, што резултирало со пад на температурата следната година за 0,4 °C на северната хемисфера.

Меѓутоа, проблемот со ваквите проекти е очигледен: модифицирањето на атмосферата на Земјата во таков обем може да има непредвидливи последици, а штом ќе се започне, нема лесен пат назад.

Алтернативата на MIT, од друга страна, вклучува поставување на штит од замрзнати меури на точка далеку од нашата планета, оддалечена повеќе од 1,5 милиони километри, точка што ќе им овозможи баланс на гравитационите сили на Сонцето и Земјата и да го задржат штитот во место на неодредено време.

За таа цел, американскиот универзитет спроведе истражување во потрага по материјали, најверојатно базирани на силициум, кои би можеле да се распределат во вселената во форма на меури, при притисок од 0,0028 атмосфери и температура од околу -50ºC.

Замрзнатите меури би можеле да се создадат со беспилотна вселенска мисија со помош на роботски процеси засновани на веќе достапната технологија и би можеле релативно лесно да се отстранат во случај на непредвидени негативни ефекти за планетата.

Во основа, тие едноставно би ставиле огромен штит на големо растојание помеѓу него и сонцето, наместо да ја допираат атмосферата.

Други проблеми

Тоа би бил крајниот глобален проект кој би влијаел на целата планета и затоа би барал консензус меѓу нациите во светот. Кој би донел одлука да започне ваков проект? Кој би платил за тоа? Кој би ја презел одговорноста?

И додека таков проект би го ограничил глобалното затоплување на долг рок, тој нема да ги замени тековните иницијативи за ублажување, адаптација и декарбонизација, туку ќе ги надополни за хипотетички момент во кој променливите услови како што се екстремните временски настани бараат некој вид на брз процес на дејствување. .

Сега се приближуваме до точка во еволуцијата на климатската криза каде што ваквите проекти, некогаш незамисливи по обем и амбиција, почнуваат да имаат смисла. Помислата за меур штит со големина на Бразил поставен помеѓу сонцето и нашата планета звучи како научна фантастика, во царството на незамисливото.

Сепак, тоа е технолошки изводливо, и ако не можеме побрзо да се декарбонизираме, сосема е можно на крајот да стане неопходна алтернатива за да се избегне катастрофа од глобални размери.

Ќе видиме дали обемот на овој тип на проект ќе му помогне на некој да ја разбере големината на проблемот што го создаваме, пишува Medium.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено