14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

ДАЛИ ОВА МОЖЕ ДА БИДЕ ПОЛОШО ОД НАЦИСТИТЕ ?! Вештачката интелигенција во креирање на демократија, политика, јавен живот …

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Yuval Noah Harari, интелектуалната суперѕвезда на Израел, е фрустриран од својата неспособност да ги натера останатите да ги разбереме заканите од вештачката интелигенција толку длабоко како тој.

  • Ова е првата технологија во историјата која создава приказни – вели Harari, а пренесува престижниот британски Telegraf.

Тој, секако, мисли на вештачката интелигенција. За Harari ништо не може да биде поголем приказ на моќ од создавање приказни. Затоа што, според него, нашето колективно верување во „приказните“ – за религијата, финансиите и нацијата, меѓу другото – ја поттикна доминацијата на човештвото на Земјата.

Парите, на пример, ни овозможија да напредуваме, но каква е вредноста на банкнотите ако трговецот ги отфрли како обични парчиња хартија? Сега вештачката интелигенција може да ткае такви магии, покажувајќи дека потенцијалот на технологијата за големо добро и голема штета, некогаш сметан за далечен и теоретски, сега е моментален и реален.

Тој се приклучи на апелот на Илон Маск

Затоа Harari го додаде своето име на петицијата минатиот месец, потпишана од илјадници експерти, вклучително и Илон Маск, повикувајќи на мораториум за истражување на софтвер како Chat GPT и други модели на вештачка интелигенција кои се способни да комуницираат со луѓето во речиси вознемирувачки нијансиран, креативен текст.

  • Новата генерација на вештачка интелигенција не само што ја проширува содржината што ја произведуваат луѓето, туку може сама да ја произведе. Обидете се да замислите што значи да се живее во свет каде што повеќето од стиховите и мелодиите, потоа ТВ сериите и сликите се создадени од нечовечка интелигенција – предупредува тој.

Тривијални примери веќе постојат. Минатата недела, еден германски магазин беше многу критикуван за објавување на она што изгледаше како ексклузивно интервју со Michael Schumacher,, кога всушност текстот беше генериран од вештачка интелигенција имитирајќи го парализираниот поранешен возач на Формула 1.

Harari сугерира дека вештачката интелигенција наскоро ќе оди многу подалеку, предизвикувајќи свет во кој луѓето одат на интернет и разговараат за политичко прашање со некој што мислат дека е вистинска личност, а всушност вештачката интелигенција стои зад сето тоа.

  • Ова е посебна закана за демократиите, многу повеќе од авторитарните режими. Затоа што демократиите се потпираат на јавниот разговор. Демократијата во суштина е разговор. Луѓето разговараат меѓу себе. Ако вештачката интелигенција го преземе разговорот, демократијата е готова. Ова е посебна закана за демократиите, многу повеќе од авторитарните режими. Затоа што демократиите се потпираат на јавниот разговор. Демократијата во суштина е разговор. Луѓето разговараат меѓу себе. Ако вештачката интелигенција го преземе разговорот, демократијата е готова – вели Harari.

Нешто полошо од доаѓањето на нацистите?

Harari истакнува дека нацистичкиот режим се засновал на технологии како возови, електрична енергија и радио.

  • Немаа алатки како вештачка интелигенција. Новиот режим во 21 век ќе има многу помоќни алатки. Така, последиците би можеле да бидат многу покатастрофални. Тоа е нешто што не знам дали човештвото може да преживее – изјави израелскиот експерт.

Дури и побаналните последици имаат потенцијал да бидат револуционерни, вели тој.

  • Друга опасност е што многу луѓе би можеле да се најдат целосно без работа, не само привремено, туку и без основни вештини за идниот пазар на трудот. Можеме да дојдеме до точка каде што економскиот систем ќе гледа милиони луѓе како целосно бескорисни. Ова има страшни психолошки и политички последици – изјави Harari.

Сепак, дури и Харари, кој се прослави на сложени теми, изгледа фрустриран од неговата неспособност да ги натера останатите да го разбереме тоа толку длабоко како тој.

  • Мораме да разбереме дека вештачката интелигенција е првата технологија во историјата која може сама да носи одлуки. Може да донесува одлуки за сопствената употреба. Може да донесува одлуки за мене и тебе. Ова не е предвидување на иднината. Ова веќе се случува – заклучи Harari.
- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено