14.8 C
Skopje
Tuesday, May 30, 2023

Големо откритие на британски лекари | Можно да се излечи дијабетесот тип 2!

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Во желудикот се вградува пластична кошулица која ја спречува храната да доаѓа во директен контакт со ѕидовите на горниот дел на тенкото црево.

Со едноставна операција на стомакот во кој се вградува пластичен бајпас би можело значително да се намали или дури и целосно да се излечи дијабетесот тип 2 и така да ги ослободи пациентите од стресните секојдневни инјектирања на инсулин.

Еден интересен метод

Британските научници откриле, како што тврдат во неколкуте истражувања, кај дијабетичари кои биле подложени на операција, шеќерот во крвта се вратил во нормала по неколку дена од направената интервенција, пишува Јутарњи лист.

Во Хрватска дијабетесот е осмата причина за смрт од која денес погодува едно од пет лица постари од 65 години, а еден од десет повеќе од 18 години, така што со оваа не-инвазивна процедура илјадници пациенти би бике спасени од маки.

Тоа е, всушност, постапката во која во желидникот се вметнува вештачка пластична кошулица со кој се спречува храната да дој во директен контакт со ѕидовите на горниот дел од тенкото црево. Тоа, имено, го блокира лачењето на клучните хормони кои влегуваат во крвта и предизвикува нарушување на нивото на шекерот во телото.

Професор Франческо Рубино, кој го предводеше истражувањето на Кралската болница во Лондон, изјави дека кај 50 проценти од пациентите кои биле подложени на операција на стомакот дијабетесот исчезнал, а кај другите доаѓа до големо подобрување и контролаа на нивото на шеќер при што драстичносе намалувазависност од инсулин и други лекови.

Тестовите се одржале во болницата при кралскиот колеџ и во болницата Бирмингем. Флексибилни пластични школки се развиени за да симулираат ефекти на гастричнен бајпас хирургија без класичен лигатура на стомакот и се одобрени за клиничка употреба во Европа и Јужна Америка.

Покрај тоа, исто како и конвенционалните лигатура на желудникот, оваа бариера во стомакот го намалува чувството на глад, а со тоа се намалува бројот на дебели и постари лица, така што тие почнуваат брзо губат тежина зошто нивното на шеќер во крвта и крвниот притисок се нормализира.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено