15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

Големо историско откритие во шпанските пештери | Фото

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Археолозите од британскиот универзитет откриле големо место на палеолитска пештерска уметност на источниот брег на Шпанија, со приказ на коњи, елени и диви бикови.

Повеќе од 100 антички слики и гравури, за кои се смета дека се стари најмалку 24.000 години, се откриени во 500 метри длабока пештера Cova Dones или Cueva Dones во Millares, недалеку од Valencia.

Иако локацијата им е добро позната на локалното население и планинарите, сликите останале неоткриени додека не биле откриени од истражувачите од универзитетите во Universities of Zaragoza and Alicante, кои се поврзани со University of Southampton.

Aitor Ruiz-Redondo, виш предавач по праисторија во Zaragoza и Southampton, изјавил: Кога го видовме првиот насликан изумрен бик, веднаш сфативме дека е важен.

Иако Шпанија е земја со најголем број палеолитска пештерска уметност, повеќето од нив се концентрирани во северна Шпанија. Источна Иберија е областа каде што досега се документирани неколку од овие локалитети.

Научниците документирале повеќе од 100 мотиви за нивното истражување, кое е објавено во списанието Antiquity, со најмалку 19 потврдени прикази на животни, многу од нив направени од глина, што е невообичаено.

Тие веруваат дека откритието е најважното палеолитско уметничко место на пештерата што е пронајдено во регион со најголем број на мотиви откриени во Европа од Atxurre (Bizkaia) 2015.

Две срни насликани во Cova Dones кои ги откриле археолозите (Aitor Ruiz-Redondo/Virginia Barciela/Ximo Martorell/PA)

Животните и знаците се прикажани со едноставно влечење на прстите и дланките покриени со глина по ѕидовите, рече Ruiz-Redondo.

Научниците веруваат дека ќе откријат повеќе уметност во пештерите бидејќи продолжуваат нивните истражувања.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено