15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

Гинеколог ги открива сите видови вагини

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Постојат најмалку девет типа на вагина, а д-р Shri Data објасни како тие се разликуваат.

Секоја жена има различна форма и големина на телото, па затоа нема два идентични делови од телото. Оваа разлика ја вклучува и вагината, па ако сте размислувале, а сте се срамеле да прашате, дали вашата е „нормална“ – тоа не постои. Секоја е нормална и различна.

Асиметрични внатрешни усни

Совршената симетрија е ретка по природа, така што кај повеќето жени десната и левата усна не се сосема исти.

Симетричниот изглед е всушност исклучок, а не правило.

Заоблени надворешни усни

Ова е сосема нормална варијанта со мало влијание врз секојдневната функција.

Ако забележите дека внатрешната кожа се трие со вашата долна облека, обидете се да носите полесна памучна долна облека, но ако проблемот е постојан, прашајте го вашиот лекар за совет.

Тие се опишани како „цвет“. Иако се прогласени за „најслатки“ форми, некои жени мислат дека изгледаат премногу широко и сакаат потесна верзија.

Истакнати внатрешни усни

Понекогаш внатрешните усни се подолги и висат помеѓу надворешните усни, што предизвикува непријатност кај некои жени. Но запомнете, нема точни, правилни и нормални пропорции.

Истакнати надворешни усни

Спротивно на претходната точка, понекогаш надворешните усни се оние кои се истакнати и малку опуштени и ја чуваат вагината скриена.

Ова обично не влијае на секојдневните активности.

Долги, висечки внатрешни усни

Често гледам жени во болница чии истакнати внатрешни усни се проблематични бидејќи наборите на кожата можат да се зафатат на долната облека и да предизвикаат болка.

„Испакнатите мали усни, како што се нарекуваат помалите внатрешни набори, е честа варијација и можеби не секогаш предизвикуваат проблеми. Меѓутоа, ако станат премногу долги – или големи (хипертрофија) – можат да станат проблематични“, вели Shri Data.

Долги, висечки надворешни усни

Ова е уште една природна верзија која има мало влијание врз функцијата, но може да имате корист од носењето долна облека за поддршка.

Долгите или отечени големи усни, како што се познати надворешните набори, е сосема нормално. Тие исто така можат да изгледаат малку асиметрично.

Мали, отворени надворешни усни

Многу жени имаат мали усни кои овозможуваат да се види вагината.

Мали, затворени надворешни усни

Ова е нормална верзија и нема што да се грижите. Спротивно на отворените усни се мали затворени усни кои ја кријат вагината.

Видливи внатрешни усни

Хипертрофијата, или зголемувањето на внатрешните усни, може да доведе до болка за време на секс или фаќање за долна облека.

Ако ова се случи повеќе од еднаш, или изгледот навистина ви пречи, добро е да го посетите вашиот лекар.

Дали мојата вагина е нормална?

Д-р Шри Дата рече дека секоја вулва и вагина се единствени.

„Како гинеколог гледам низа различни форми и големини на вулвата и вагината, како и типот на кожата, текстурата, бојата и мирисите. Внатрешните и надворешните набори на вашата вулва и клиторната хауба исто така може да се разликуваат по боја, симетрија и големина, заедно со количината што ја имате во зоната на бикини. Постојат многу природни варијации кои обично се сосема нормални – се додека немате проблеми со менување тампони, долна облека или секс. Породувањето исто така влијае на обликот и симетријата на нашата вулва и вагина, па затоа е важно да се запамети дека не постои „една големина за сите““, вели гинекологот.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено