15.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

Антички супервулкан во САД го крие најголемото наоѓалиште на најбараниот минерал на планетата | Видео

Мора да се прочита

- Advertisement -spot_img

Контроверзното откритие на потенцијално најголемото наоѓалиште на Lithium во светот во древен американски супервулкан би можело суштински да ја промени глобалната динамика на Lithium, но и да предизвика еколошки и културни проблеми.

Антички супервулкан во САД би можел да го крие најголемото наоѓалиште на Lithium во светот, тврди новото истражување. Kaldera McDermitt, која се протега помеѓу Невада и Орегон, потенцијално содржи двојно поголема глобална концентрација на Lithium во глинените слоеви, вкупно 20 до 40 милиони тони.

Сепак, контроверзии ги опкружуваат плановите за ископување на овој вреден ресурс. Рудникот за Lithium, Thacker Pass во Kaldera McDermitt, кој неодамна беше одобрен од американската влада, е контроверзен поради неговата локација на свето земјиште за домородните племиња и витално живеалиште на дивиот свет.

Глобално клучен ресурс

Во моментов, Lithium е клучен за батериите на електричните возила, а се проценува дека до 2040 година ќе бидат потребни 1 милион тони литиум за нивно производство. Иако е клучен за транзицијата од фосилните горива, трката за Lithium предизвикува еколошки и социјални грижи.

Рударството може да ги оштети екосистемите, да ги осиромашува подземните води и да произведе големи количини отпад, додека производството на батерии често вклучува потрошувачка на фосилни горива.

САД се во голема мера зависни од кинескиот Lithium, поттикнувајќи ги напорите за зголемување на домашното производство. Доколку биде успешен, рудникот за литиум Thacker Pass ќе биде втора голема операција во земјата. Проектот е надгледуван од Lithium Nevada, LLC, подружница на Lithium Americas Corporation (LAC), која го спонзорира новото истражување, кое е објавено во списанието Science Advances.

Thacker Pass

Thacker Pass богат со литиум

Според проценката на компанијата, најјужниот раб на калдерата, кој го вклучува Thacker Pass, може да се пофали со највисоки концентрации на Lithium во областа. Пред околу 16 милиони години, ерупцијата на супервулкан ја збогатила глинената почва со Lithium преку тековите на магмата, според експертите од Lithium Nevada, University of Oregon и GNS Science од New Zealand.

Калдерската глина првенствено се состои од магнезиум Smectite, глобално признат извор на Lithium. Сепак, кон јужниот раб на калдерата, истражувачите откриле уникатен вид глина богата со литиум наречена Illite.

Illite и Smectite

Потенцијално жариште

Се верува дека ова рударско жариште е создадено со подоцнежното заживување на магмата откако античкото езеро на калдерата пресушило. Овој настан предизвикал хемиска реакција, што довело до поголема содржина на Lithium во нелитичната глинена основа во близина на Thacker Pass, но не низ целата калдера.

Ако верувате во нивната проценка, тоа е многу, многу значајно наоѓалиште на Lithium… Тоа би можело да ја промени динамиката на Lithium на глобално ниво, во однос на цената, безбедноста на снабдувањето и геополитиката, вели геологот Anouk Borst.

Индијанец Paiute

Ајде да зборуваме малку за можните последици од ископувањето на литиум…

Сепак, овој потенцијален благодет доаѓа со значителни трошоци. Сточарите стравуваат дека проектот ќе ги намали нивоата на подземните води, додека прегледот на Министерството за внатрешни работи на САД ги истакна заканите за домородните диви животни, како што се антилопата, тетребот и ќелавите орли кои се свети за локалните домородни заедници.

Thacker Pass, познат и како Peehee Mu’huh, има длабоко културно значење за домородните народи. На него се потпираат за лов, негување овоштарници и собирање традиционални лекови. Дополнително, го носи болното сеќавање на масакрот во 1865 година, кога американски војници убиле 31 член на племето Paiute.

За некои племенски членови, рударството на оваа земја е слично на сквернавење на свети места како Pearl Harbor или националните гробишта Arlington.

Борбата против климатските промени не може да се користи како уште еден изговор за уништување на земјата. Не можеме да ја заштитиме животната средина со нејзино уништување, порачаа жителите на Red Mountain уште во 2021 година.

- Advertisement -spot_img

Повеќе Вести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Последно додадено